Aftenposten skrev i en leder fredag at Trumps gode hjelpere burde ta ansvar og beskytte USA mot den tidligere presidenten som stiller til valg i 2024.

Etter den historiske dommen mot Trump torsdag gir redaksjonen det råd til Det republikanske partiet at de kan (og må) roe ned gemyttene og forhindre farlige situasjoner.

Donald Trump er den første presidenten som er straffedømt, og de er redd for hva han og hans støttespillere kan finne på:

Trump sa at rettssaken var rigget og kalte dommeren korrupt. Medarbeiderne hans sendte ut en e-post der de spurte om dette var slutten på Amerika.

Gjennom de seks ukene sakene har vart, har fortellingen fra Trump-leiren vært at rettssaken var president Joe Bidens verk. De hevder at Det hvite hus bruker rettsstaten til å forsøke å stanse Trump.

Dette er en fortelling som snur virkeligheten på hodet, skriver redaksjonen, som sitter 7000 kilometer unna og gir illusjonen om at de er eksperter på amerikansk politikk.

Det ér Aftenpostens ledere som snur virkeligheten på hodet.

Og at de tror hva som er best for landet og dets folk, er like absurd som at redaksjonene i amerikanske medier skulle fortelle sosialistene at de burde beskytte Norge mot Sylvi Listhaug.

Eller det motsatte: Beskytt Norge mot Jonas Gahr Støre og Erna Solberg, FrP!

Nå raser tilhengerne hans

Aftenposten og resten av norske medier har etter dommen torsdag spredd frykten for at Trump-tilhengere oppfordrer til hevn i flere artikler med fete overskrifter.

VGs  journalist Jørn E. Kaalstad og Elise Rønnevig Andersen tar det helt ut med bilde av 6. januar for spesialeffekter.

Vi må aldri glemme, sa vi etter 9/11.  Nå er det 6. januar liberale medier vil at vi aldri skal glemme. VG skriver:

Nå raser tilhengerne hans. Etter at dommen falt, har flere pro-Trump nettsteder blitt oversvømt med oppfordringer til opptøyer, revolusjon og voldelig hevn, ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået har gjennomgått kommentarer på tre Trump-vennlige nettsteder: hans egen Truth Social-plattform, Patriots.win og Gateway Pundit.

Hele tre (3) pro-Trump nettsider og et dusin kommentarer har de plukket ut, i et land med millioner av nettsteder og over 350 millioner mennesker.

Har forresten staben i det venstrevridde Reuters og VG vært på TikTok eller X i det siste?

Hvis «hell to pay» er voldelig retorikk …

… hva er da «død over Amerika»?

Aftenpostens Gunnar Kagge skriver også om trusselen fra Trump-supportere og at få timer etter dommen oppfordret ekstreme tilhengere til vold.

Flere ønsker at dommeren mister livet.

Kortversjonen av artikkelen er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister:

Donald Trumps tilhengere oppfordrer til vold etter at han ble dømt av en enstemmig jury.

Falske rykter om dommeren har økt truslene mot ham og jurymedlemmene.

Politikere og høyreekstreme profiler advarer om vold og borgerkrig.

KI har faktisk oppsummert hvordan Aftenposten og norske medier fremstiller konservative i USA. Alle er ekstremister som drømmer om vold og borgerkrig, som den trumpvennlige Troy Nehls fra Texas. Kagge skriver:

Den svært Trump-vennlige kongressmannen Troy Nehls fra Texas sa at det vil bli «hell to pay» etter dommen. Men han la til at det ikke nødvendigvis blir mye vold, for «de fleste republikanere har jobb».

Judge Jeanine = Proud Boys = Alex Jones

Gunnar Kagge klarer til og med å plassere Judge Jeanine Pirro, Proud Boys og Alex Jones i samme høyreekstreme bås – som en kurv med de foraktelige:

De mest ekstreme på høyresiden tar opp igjen trusselen om en ny borgerkrig, skriver The Wired.

På Fox News sa programleder Jeanine Pirro at det ikke lenger nytter å kjempe med loven i hånd. Nå er det krig, mener hun.

Militsgruppen Proud Boys er enig, de slo kort og godt fast at nå er det krig.

De spilte en viktig rolle da kongressbygningene ble stormet 6. januar 2020.

Sitatet fra Jeanine Pirro som Kagge siterer fra Wired, er følgende:

That kind of rhetoric even made it to the airwaves. “We have been calling it lawfare,” said Fox News’ Jeanine Pirro.“I think lawfare is far too soft, it’s far too benign. This is warfare.”

Det var en jobb å finne klippet der Jeanine Pirro oppfordret til borgerkrig. Vi som lytter til henne, vet at det ikke stemmer. Hun oppfordrer stadig sine lyttere til å kjempe for landet sitt – ved valgurnen – uten vold.

Det viser seg at Pirro kommenterte dommen like etter at den ble kjent på Fox News og sa til programlederen:

– Vi har kalt det «lawfare». Jeg synes lawfare er altfor mykt. Det er altfor godartet. Dette er krigføring. Dette er å felle noen, ikke bare politisk, men også juridisk, og forsøke å ta fra dem deres sivile friheter. Og som aktor og dommer var det min jobb å sørge for at de skyldige ble dømt, og å sørge for at folks borgerrettigheter ikke ble tatt fra dem.

En skitten kamp for å beholde makten

Hun mener med andre ord at motstanderne, i dette tilfelle Biden og Demokratene, som har brukt «lawfare», eller bruken av rettssystemer og institusjoner, for å skade eller delegitimere en politisk motstander, har gått over til «warfare». En mye alvorligere og skitten kamp for å beholde makten.

Dette burde The Wired ha visst, noe de gjorde, og de hadde derfor ikke kildehenvisning. For det handler ikke om sannheten for hverken dem eller Aftenposten. At den 73 år gamle Jeanine Pirro, som er datter av libanesisk-amerikanske foreldre, er en av de mest ekstreme på høyresiden i Amerika, høres mye bedre ut for historien de vil fortelle.

Kagge kan ha tatt feil, og det kan virke som flisespikkeri å filleriste en journalist for en kommentar som ble feilsitert i en amerikansk avis. Men Aftenposten og samtlige venstrevridde medier har i  årevis formidlet denne type retorikk om det konservative Amerika.

De tar ikke fem øre for å komme med skandaløse påstander om at den kjente og respekterte tidligere dommeren oppfordrer til vold og borgerkrig. En dag er det Judge Jeanine, den neste dagen er det en annen konservativ amerikaner.

I Amerika kunne slike ærekrenkelser føre til sivile rettssaker, og det med rette. I tillegg er det skadelig – fordi det norske folket blir feilinformert om halve landet og mediene er med på den økende forakten mange har til USA.

Norske mediehus vil fortsette svartmalingen

Jeanine Ferris Pirro er ikke bare programleder, men også forfatter og en høyt respektert tidligere dommer, aktor og politiker i delstaten New York. Pirro ble valgt til dommer ved domstolen i Westchester County i 1990 og statsadvokat i 1993.

Hun er den første kvinnen som har blitt valgt til noen av disse stillingene. Som statsadvokat gjorde Pirro seg særlig bemerket i saker om mishandling i hjemmet, forbrytelser mot eldre og LHBTs rettigheter.

Hun er neppe høyreekstremist, og det er heller ikke 99 prosent av Trump-tilhengerne og det konservative Amerika, uansett hvor sterkt de liberale mediene ønsker å overbevise sine lesere om at de er den største trusselen mot landet.

I lederen fra Aftenposten nevnt ovenfor skriver redaksjonen til slutt:

Republikanerne burde velge å beskytte demokratiet mot Trumps angrep. Partiets største profiler er de eneste som kan bidra til å dempe gemyttene. Det kommer de dessverre neppe til å gjøre.

Da oppfordrer vi journalistene og redaksjoner i samtlige norske mediehus til å velge å lytte til vanlige folk i Amerika, som kvinnen i videoen under, som har et budskap om håp til Trump og oss vanlige folk.

Men det kommer de dessverre neppe til å gjøre. Fordi de ikke er interessert i USAs storhet eller folkets velferd og lykke, og det er heller ikke Demokratene.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.