Alle som har fulgt massemediene i det siste har sett at presidentvalget i USA ble avgjort av rasistiske, kvinnefientlige, islamofobiske, homofobiske, transfobiske velgere. 60 millioner rasister, ifølge VGs Shazia Sarwar.

Rune Berglund Steen, leder i ARS, avslører flere dystre hemmeligheter om USAs neste president, i en VG-kronikk, Det mørke Trump-døgnet:

I går markerte vi Krystallnatten, det mørke døgnet i Tyskland og Østerrike i 1938 da mange års antisemittisk propaganda eksploderte i et inferno av vold mot jøder og jødiske institusjoner. Krystallnatten skjedde i fredstid, før Holocaust. Det var et av stadiene fram mot nazistenes folkemord.

Det er noen ting vi burde ha lært av de politiske og sosiale prosessene som ledet fram mot Krystallnatten. Vi burde ha lært å gjenkjenne en demagog.

Ifølge Godwins lov øker sannsynligheten for sammenligninger med Hitler eller nazismen med tekstmengden. Siden nevnte kronikk er skrevet av Berglund Steen, smører han like godt brunbeis over innledningen. Og Berglund Steen er bare såvidt igang:

[…]  De historiske lærdommene betydde ingenting, selv om Trump har flørtet med antisemittisme og Ku Klux Klan, retweetet fra både nynazister og Mussolini, og vakt en begeistring og et håp i avgrunnen på ytre høyre fløy som den ikke har kjent siden borgerkrigens dager.

Her refererer Berglund Steen til David Duke, en mann de fleste amerikanere ikke vet hvem er. Duke stilte til guvernørvalget i Louisiana i 1991, og tapte. Men Duke er tidligere KKK-leder/nynazist, og hedret Trump under valgkampen. Pressen ønsket selvsagt å klistre Duke til Trump, og da en intervjuer konfronterte Trump med at han hadde fått støtte fra David Duke, og Trump svarte at han ikke visste hvem Duke var, men skulle undersøke saken, ble Trump utkåret til nynazist- og KKK-lefler.

Mussolini-retweeten var et sitat fra Il Duce: «Bedre å leve en dag som en løve, enn ett hundre år som en sau.» Det gjelder å vite hvem opphavsmannen er når man retweeter, -og det holder ikke å retweete en tilsynelatende humoristisk plakat utenfor Trump Tower når mannen som holder plakaten er nynazist. Da kan Berglund Steen, og de deler av media som tålmodig samler på «leflinger», innkassere nye twitter-poeng.

Rasistisk mandat

[…]  Han er valgt med et mandat til å føre en både autoritær og rasistisk politikk. Han har på tydeligste vis fortalt velgerne hva han ønsker å gi dem… Blir det en enda sterkere mur mot Mexico enn gjerdene som allerede står der? Blir det massedeportasjoner av udokumenterte innvandrere? Hva ønsker han egentlig å gjøre med de økonomiske institusjonene som han avsluttet kampanjen med å advare imot, med mer enn et hint om århundregammel antisemittisme?

Blir det en strøm av rasistisk tale fra verdens mektigste mann, en normalisering av dehumanisering og fiendskap? Og hva mer kan han finne på i løpet av fire år? Som en kreativ politiker med sans for det spektakulære, og spektakulært rasistiske, risikerer vi at han bare er såvidt i gang.

Det vi ihvertfall kan være sikre på, er at Berglund Steen bare såvidt er varm i trøya. Hatobjektet Bush jr. var så savnet at han jevnlig ble hentet frem under de otte lange årene med Obama. Nå, endelig, er det bremsene av for USA-hatet igjen.

Den rasistiske Trump er nå også presidenten til Obama, landets første svarte president. Det er vanskelig å se for seg en større hån overfor arven etter Obama, eller overfor Obama selv. Mer enn det: For en del velgere har dette utvilsomt vært en viktig del av hva som har gjort at de føler at Trump representerer nettopp dem – at han så tydelig har vist at han ikke representerer de andre.

Det er meningsløst å forstyrre Berglund Steen med fakta, men det var den økte oppslutningen blant minoritetsvelgere (evt. filmklipp her) som gjorde at Trump ble president, siden andelen hvite stemmer var omtrent identisk med Romneys oppslutning i 2012. At det store flertallet av minoritetsvelgere fortsetter å stemme som etniske blokker, bekymrer selvsagt ikke lederen i Antirasistisk senter.

Men det kan være mulig å gjendrive Berglund Steens beskyldninger om Trumps antisemittisme.

Alle Trumps barn er nemlig gift med, eller dater, jødiske partnere, unntatt 10 år gamle Barron Trump.

  1. Storebror Donald Trump jr. er gift med jødisk-danske Vanessa Kay Haydon
  2. Storesøster Ivanka Trump har konvertert til jødedommen, før hun giftet seg med Jared Kushner, som under valgkampen fungerte som en av Donald Trumps nærmeste rådgivere
  3. Eric Trump er gift med jødiske Lara Yunaska
  4. Tiffany Trump dater også en jødisk mann, Ross Mechanic

Hva med et veddemål, Berglund Steen? Jeg tror det er gode muligheter for at lille Barron Tump også finner seg en jødisk partner. Og du vedder på at unge Barron blir antisemitt, som far så sønn?

Isåfall føler jeg medlidenhet med en jødehater som opplever å se det ene barnet etter det andre gifte seg med jøder, konverterer tilogmed, bli bestefar til jødiske barn.

Kjære Rune, du skal ha et hjerte av Krupp-stål for ikke å føle med arme Donald Trump!

donald-trump-orthodox-jews

 

VG-kronikken stod 10. november 2016 (bak betalingsmur).