«Snowflake» er et nedsettende slanguttrykk for en person, som antyder at vedkommende har en oppblåst følelse av unikhet, en uberettiget følelse av rettighet, eller er altfor emosjonell, lett fornærmet og ute av stand til å håndtere  meninger som går på tvers av ens egne. Begrepet ble fremtredende på 2010-tallet. Vanlig bruk inkluderer begrepene «special snowflake», «Generation Snowflake». På 1860-tallet ble snowflake brukt av motstandere av slaveri i delstaten Missouri om de som motsatte seg avskaffelsen av slaveriet. Fargen på snø ble sammenlignet med hvite mennesker og betydde at de ble verdsatt fremfor svarte. På 1970-tallet, ble snowflake brukt for å beskrive en hvit eller svart person som oppførte seg for mye som en hvit person. 

Begrepet Generation Snowflake ble popularisert av Claire Fox i hennes bok fra 2016 I Find That Offensive! som  diskuterte en konfrontasjon ved Yale University i 2015 mellom universitetsstudenter og fakultetsleder Nicholas A. Christakis, som ble spilt inn og lastet opp til YouTube. Det startet med uenighet angående Halloween-kostymer og i hvilken grad Yale University bør gripe inn overfor kostymer som kan oppfattes som kulturell tilegnelse (appropriasjon). Fox beskrev den virale videoen som en skrikende, nesten hysterisk mob av studenter og betegnelsen Generation Snowflake var født.

Begrepet brukes ofte i forbindelse med  triggeradvarseler som i «dette innlegget kan virke støtende» og safe spaces. Eller for å beskrive unge voksne som anti-free speech spesielt med henvisning til deplatforming. Det har også blitt brukt om økningen av psykiske helseproblemer blant unge voksne.  Etter valget av Donald Trump, ble Generation Snowflake ofte forkortet til bare snowflake og ble en politisert fornærmelse mot de på venstresiden. En artikkel fra Think Progress fra 2017 kommenterte:

 «Fornærmelsen utvidet seg til å omfatte ikke bare de unge, men liberale i alle aldre; det ble kallenavnet for right-wingers å slenge mot alle som kunne bli anklaget for å være for lett-fornærmet, hadde for mye behov for trygge rom, og for skjøre.»

Left-wingers har returnert fornærmelsen og argumentert for at overfølsomme og sutrende mennesker finnes også blant right-wingers, inkludert president Trump. Komiker Neal Brennan omtalte Donald Trump som the biggest snowflake in America, mens The Guardian kalte han Snowflake-in-Chief. En CNN-kommentar omtalte Trump  som President Snowflake basert på hans svar på FBIs Russland-undersøkelse i mai 2017. 

Shelly Haslam-Ormerod, selv et snøflak, og universitetslektor i mental helse, kritiserte sterkt bruken av begrepet, og hevdet at det stigmatiserer de psykiske helseutfordringene som dagens unge og barn står overfor i en usikker verden. Sier en liberal som er medlem av en gruppe som elsker å slenge nedsettende ord som ender på fobi og ekstremist mot konservative, og de bryr seg ikke om de er unge. Vi husker Nicholas Sandmann, den 16 år gamle gutten som fikk hele verdens venstrevridde snøflak mot seg. En hel avalanche. Også i medie-Norge, som sitter på sin høye hest og preker inkludering og mangfold. Han er ikke alene.

I 2017 opprettet et amerikansk markedsføringsselskap en snowflake-test som skulle brukes i ansettelsesprosessen for å luke ut altfor sensitive, liberale kandidater som for lett blir fornærmet. Mange spørsmål ble utformet for å vurdere en kandidats holdning til Amerika, politi og våpen. «Broflake» er et beslektet nedsettende begrep om en mann som lett blir opprørt eller fornærmet av progressive holdninger som er i konflikt med hans konservative synspunkter. Det har også blitt brukt om kvinner som hevder å ikke være lett fornærmet, men som ofte er det.

Ideen til å skrive om snowflakes fikk jeg i helgen da jeg kom over en hårreiseden overskrift og som handler om hvite mennesker utestengt fra fellesområder for studentboliger: «Off-campus UC Berkeley student housing bans white people from common areas.» Studenboligen, en fem-etasjers, 30-rom «Person of Color Theme House» nær University of California – Berkely, krever at elevene erklærer rasen sin når de logger seg på og kunngjør når de tar med hvite gjester inn til bygningen, i henhold til husreglene lekket på Reddit. Hovedsaklig er regelen der «to avoid white violence.»  De oppfordrer også de 56 studentene til å unngå å ta med familiemedlemmer som uttrykker bigotry:

«Mange POC [Person of Color] flyttet hit for å kunne unngå hvit vold og tilstedeværelse av hvite, så respekter deres beslutning om å unngå hvite gjester hvis noen tar de med hit. Hvite gjester er ikke tillatt i fellesrom. Queer, svarte og urfolksmedlemmer skal ikke måtte unngå fellesrom på grunn av homofobiske eller rasistiske foreldre/familiemedlemmer»

Fighting racism with racism!

Bygningen ble satt opp av Berkeley Student Cooperative for å bringe rimelige boliger til lavinntekt, første generasjon innvandrere og marginaliserte fargede studenter i Bay Area. Men noen av reglene utløste raseri, og studenter sa at de er for aggressive og trosser inkluderingsånden. En student av blandet rase, som hevdet å ha bodd i huset, sa at deres tilstedeværelse som lyshudet ikke ble godt mottatt og han fikk ikke lov til å la faren sin komme inn i huset fordi han er hvit.

David Seaborg, 73, en miljøvernaktivist  som ble uteksaminert med en mastergrad fra universitetet i 1974, sa til Daily Mail at woke mentaliteten ved skolen er farlig, og at det er en utvikling som vinner frem. «Ting var annerledes da,» sa Seaborg, grunnlegger og president for World Rainforest Fund. «Det var ikke de anti-hvite tingene du har nå.» Seaborg, som støtter Det demokratiske partiet, sa også at han tror disse woke-greiene vil opprøre mange av de hvite velgerne som demokratene ønsker å påvirke. Da får vi håpe han skifter parti. NOT. 

I andre nyheter om snøflak-generasjonen denne uke viser en NBC-undersøkelse at hele 62 % av dagens collegedemokrater aldri ville dele hybel med Trump-velgere. Mens 28 %  av republikanerne sa at de sannsynligvis eller definitivt ville nekte å dele hybel med en Biden-velger. Og resulatet forteller hvor alvorlig den politiske skillelinjen er i landet skriver Gabriel Hays for Fox News, og legger til at de virkelig skyr folk som stemte på tidligere president Donald Trump. Like, a lot. 

Undersøkelsen spurte også om collegestudentene noen gang ville vurdere å date eller gifte seg med noen som støttet en 2020-kandidat som de ikke stemte på. Et flertall ville ikke gå på date med noen som stemte annerledes, og nesten to tredjedeler sa at de ikke kunne gifte seg med noen som støttet en annen presidentkandidat for to år siden. En av snøflak-studentene uttalte til NBC News med henvisning til Trump-støttende studenter at hun kunne aldri leve med noen som støttet en rasistisk, homofobisk, fremmedfiendtlig og sexistisk person.  En student ved et katolsk universitet var mer romslig :»En persons politiske synspunkter påvirker ikke hvorvidt jeg vil ha et vennskap eller forhold til dem. Mange av vennene mine har vidt forskjellige politiske synspunkter enn det jeg har, men jeg lar det ikke påvirke vennskapet vårt.»

Skuespiller George Takei fra Star Trek fame understreket kraften til snowflakes, og sa: «Tingen med snowflakes er dette: De er vakre og unike, men blir i stort antall et ustoppelig snøskred som vil begrave deg.»

Bedre kunne de vil ikke sies.

 

NBC poll finds whopping 62% of college Democrats would ‘never’ room with Trump voters (msn.com)

Berkeley alumnus slams co-op for banning white people from common areas | Daily Mail Online

Off-campus UC Berkeley housing bans white people from common areas (nypost.com)

Snowflake (slang) – Wikipedia

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.