Kommentar

Bildet: VG hadde en gang i tiden en svensk fotosjef, Claes Frisk, som startet en diskusjon der han etterspurte «VG-ånden». Hva var den, hva besto den i? Han hadde ikke sett den. Andre visste godt hva VG-ånden var. Det var den som skapte suksessen. Nå kan man daglig se at ånden har forlatt legemet. Det er bare et tomt hylster tilbake. Forsiden 17. august 2017 var i så måte et lavmål.

VG har i dag detonert en bombe på forsiden som det er umulig å overgå. Er det belegg for den? Har den virkning? Resonans?

Finnes det dekning for å sammenligne USAs president med verdens mest beryktede diktator? Er det mulig ut fra any stretch of the imagination – er det mulig å tøye fantasien så mye, er det innenfor? Eller er det et stykke propaganda av simpleste sort, det billigste trikset, som nå har vært brukt så mange ganger at det bare utløser et skuldertrekk?

Jeg er redd reaksjonen er nærmere skuldertrekk. De som er enig med VG, er det fra før av, uten at avisen trenger å bruke megabomben.

Overkill, sa man før. En avis som må bruke så sterke midler, har dårlige argumenter.

Man åpner avisen. Der står et mini-intervju med Jesse Jackson. Jackson er 75 år og out of touch:

– Drapet på Heather Heyer representerer noe som strekker seg mye lenger enn hennes grav. Drapet er begynnelsen på en endring i USA, sier Jesse Jackson (75) til VG over telefon fra Chicago onsdag kveld.

Moren holdt en fin tale over datteren onsdag, og avsluttet med ordene: – Vi skulle så gjerne beholdt henne, men hvis vi skal miste henne, skal vi «make her count», sørge for at det vil bety noe.

Er det noe tegn til at volden i Charlottesville vil avskrekke partene? Ifølge establishment er det bare én part som fortjener fordømmelse, og når presidenten sier det var to parter, blir han utstyrt med Hitler-bart.

Kritikerne av Trump hevder at han «likestilte» venstresiden og de hvite etno-nasjonalistene. Men det gjorde han ikke. Hele pressekonferansen ligger ute på nett, transkribert. Ikke noe sted sier Trump at han likestiller dem. Det han sier, er at det var vold på begge sider, og at det var noen på begge sider som ikke var «avskyelige». Begge deler er beviselig sant.

Document har vist bilder av antifa-aktivister som går løs på forsvarsløse etno-nasjonalister med klubbeslag og spark.

Det finnes masse dokumentasjon. New York Times-journalisten Sheryl Gay Stolberg var til stede og tvitret det hun så:

«A few wrap-it-up thoughts from Charlottesville: 1. Striking how many of the white nationalists were young people, almost entirely men,» she wrote in a series of tweets Sunday. «2. The hard left seemed as hate-filled as alt-right. I saw club-wielding ‘antifa’ beating white nationalists being led out of the park[.] 3. Among my unanswered questions: police response. Why did things get out of hand so quickly? Could violence have been prevented?»

At det bare var unge menn på hvit-makt-marsjen, er verdt å merke seg.

At en New York Times-journalist bruker termen hard left, er uhørt. Dermed gir hun ammunisjon til Trump. Det vil ikke venstrefløyen ha noe av, og de overøser henne med skjellsord og lurer på om hun er skap-nazist.

Men katta var ute av sekken, selv om Stolberg forsøkte å moderere tweetene. Hun ble aldri tilgitt hverken av antifa-gjengen eller av «liberale» som syntes hun ga fienden gode kort.

NB! Liberale har adoptert venstresidens instrumentalisering av moralen: Man lyver i den gode saks tjeneste. Uten å blunke. Det er tvert imot umoralsk ikke å gjøre det.

Selv den konservative statsministeren Theresa May har falt for association by guilt: Hvis Trump på noen som helst måte forsøker å si at det var to voldelige parter, har han forsvart nynazister.

Denne form for moralisering gir definisjonsmakten til den ene part:

The Prime Minister said: «I see no equivalence between those who propound fascist views and those who oppose them.

«I think it’s important for all those in positions of responsibility to condemn far right views wherever we hear them.»

Det er løgn at Trump sa det var moralsk ekvivalens mellom demonstranter og motdemonstranter. Når selv Theresa May går i denne fellen, sier det noe om hvor langt venstresidens moralske monopol strekker seg. Det er ingen forskjell på venstre og høyre lenger:

Ruth Davidson, the Conservative leader in Scotland, said: «The President of the United States has just turned his face to the world to defend Nazis, fascists and racists. For shame.»

Når fordømmelsen først er gjort, kan andre følge på og gjøre den enda grovere. Det ender alltid med at Trump i bunn og grunn er nazist.

Det er der VG har havnet: på bunnen.

 

 

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/donald-trump/jesse-jackson-75-til-vg-trump-proever-aa-rive-ned-det-vi-proevde-aa-bygge-opp/a/24119817/