Donald Trump «tok igjen» med reporterne tirsdag da han sa at det var to parter i Charlottesville, og at hvis det var et alt-right, var det også et alt-left. Ikke alle som var til stede tilhørte nynazister og rasister, det var også mennesker der som ville protestere mot at statuen av Robert E. Lee blir flyttet.

– Hvem står for tur? Er det George Washington neste gang og Jefferson deretter. Hvor stopper det? spurte Trump.

“Many of those people were there to protest the taking down of the statue of Robert E. Lee,” Mr. Trump said. “This week, it is Robert E. Lee and this week, Stonewall Jackson. Is it George Washington next? You have to ask yourself, where does it stop?”

Mr. Trump defended those gathered in the park to protest the statue’s removal, saying, “I’ve condemned neo-Nazis. I’ve condemned many different groups. Not all of those people were neo-Nazis, believe me. Not all of those people were white supremacists by any stretch.”

Dermed gjør presidenten front mot den tsunamien av fordømmelse som har haglet over ham, fordi han våget å snakke om «begge sider» lørdag og at fordømmelsen søndag av ytre høyre var for svak. Under et møte med pressen i Trump Tower tok Trump «a stance» som gjør at pressen ser rødt. Trump sa han ville ha tid til å sjekke fakta. Jim Acosta fra CNN trodde ikke sine egne ører: Han sier at presidenten har tømt en tankbil med bensin på bålet. Han våget å likestille de venstreorienterte med KKK og nynazister.

Journalistene går over til å diagnostisere presidenten. – Han vet ikke når han skal stoppe, sier Acosta.

Hvis journalister var journalister ville de forstå at det Trump gjør er å drive politikk. Trump vet at denne fjerningen av statuer er noe amerikanere reagerer på. Det er uamerikansk å fjerne statuer av kjente personer i historien. Trump spør: Hvis man fjerner Robert E. Lee – Sørstatenes general – hvor stanser det?

Dette er et «defining moment»  for presidenten. Dette er en president som har mistet kontakten med det amerikanske folk, sier CNN David Chalian. Men kan det være omvendt? Kan det være at Trump har et instinkt for hva en stor del av befolkningen føler? At utenrensing av historien er noe dypt uamerikansk?

-There are two sides to a story, sa Trump om og om igjen. I gamle dager var dette en innlysende sannhet, men ikke i det klimaet som i dag hersker i liberale kretser. Bare det å våge å sammenligne ytre høyre og ytre venstre er en slags helligbrøde.

For Trump er vold galt, uansett hvem som bruker det. For de venstreliberale er vold ok hvis det er riktig side som bruker det. Trump kan ikke gå med på et slikt resonnement. Derfor hater de ham.

Nå så vi den virkelige Trump, sa CNN.

Det har de helt rett i, men de forstår ikke hva de ser.

En mobb rev mandag ned en statue av en soldat fra sørstatshæren som sto på sokkel i Durham.

Slike hendelser ligger bak at Trump gikk ut og sa det han gjorde tirsdag. Han «leser» at denne rensingen av historien er noe dypt uamerikansk.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂