ru1.jpg

Russiske nynazister har kopiert jihadistene i Irak og lagt ut en video av to menn fra Kaukasus som blir henholdsvis halshog og skutt foran kamera. Det skumle er den rastiske-nasjonalistiske bølgen som går over Russland.

En student i Maykop er arrestert for å ha lagt ut videoen, men han skal bare ha fått den fra noen. På videoen hevdes at forbrytelsene begås på vegne av et parti som kaller seg Nasjonalsosialistene fra Rus. Henrettelsene virker autentiske, men hvem som står bak er vanskelig å si.

Men at høyreekstremismen brer seg i Russland og er villig til å bruke vold mot sine fiender, er det ingen tvil om. Toget som nylig sporet av på vei mellom Moskva og St. Petersburg kan ha blitt sabotert av høyrenasjonalister. En miljøvernleir i Sibir ble angrepet og et medlem ble drept.

The video comes at a time of rising neo-nationalism across Russia – and follow the attack last month by neo-Nazis on an environmental camp in Siberia.

One environmental activist died of his injuries and nine were seriously injured. Yesterday a source close to the investigation into a bombing earlier this week which derailed a Moscow to St Petersburg express train said it was the work of radical nationalists, according to Interfax news agency.

Russia has seen a distinct rise in xenophobia and racism in recent years, with numerous attacks on foreigners, many of them from the former Soviet republics in central Asia and the Caucasus.

According to the latest Sova Centre statistics at least 310 people were victims of racist and neo-Nazis crimes between January and the end of July this year – with 37 murders, a 22% increase on last year.

Anti-racism campaigners say the true scale of the problem is much bigger and blame official indifference, poor education, and a reluctance on the part of the police to classify blatant neo-Nazi attacks as race crime.

«Politically, neo-Nazi groups are not a big force,» said Mr Verkhovsky. «But worryingly they reflect widely held views across society.» A report last year by rights group Amnesty International said violent racism was out of control in Russia. Russia’s president, Vladimir Putin, has condemned racism, but the Amnesty report said the authorities’ response to the racially motivated attacks has been «grossly inadequate».

Student arrested over Russian neo-Nazi ‘execution’ video

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂