Bildet: Sørstatsgeneral Johnn Hunt Morgan står innbygd utenfor rettsbygningen i Lexington, klar til å fjernes. 

Hackergruppen Anonymous varsler at det blir total rasering av statuer og minnesmerker over Sørstats-ledere på en rekke steder i USA fredag.

Men Donald Trump sier det er vanvittig å sanere historien. Han sier de utgjør en del av det kulturelle landskapet.

CNN og de store mediene har funnet frem til etterkommerne av sørstatsgeneralene. Ikke alle, men mange sier det er ok at statuene fjernes og evt settes på museum. Man undres: Mener de det eller er det et forventet svar? Men noen uttrykker sjokk og vantro over rensingen.

Trump har sagt at det stopper ikke der. Når de først har begynt å rense historien vil de fortsette. Washington Post er overbevist om at «samfunnet» ser forskjell på sørstatsgeneraler og founding fathers. Hvorfor det? Trekker Anonymous og Antifa og de andre venstreaktivistene et slikt skille? Neppe.

Anonymous kaller fredagen Denouncement Day. Det har laget en detaljert oversikt over alle statuene som skal ned, akkurat som da de ved selvtekt rev statuen over den ukjente soldat i Durham denne uken.

 

Supporters plan to gather at 6 p.m. EST at the statue of Rear Adm. Raphael Semmes in Mobile, Ala., the Confederate Soldiers Monument in Little Rock, the Jackson Guards Memorial in Jacksonport, Ark., the Searcy Confederate Memorial in Searcy, Ark., the Our Confederate Dead monument in Munn Park in Lakeland, Fla., the Confederate Monument in Piedmont Park in Atlanta (which was defaced with spray paint this week), the Corinth Confederate Monument in Corinth, Miss., the Confederate Soldiers Monument at the Bryan County Courthouse in Durant, Okla., the Confederate Monument in Lynchburg, Va., the Mecklenburg Confederate Soldier in Boydton, Va., and the Robert E. Lee sculpture in Charlottesville, Va.

Vi kom tidligere til å sammenligne rensingen av historien med fjerningen av sovjetstatuer etter kommunismens fall. Men det er riktigere å sammenligne med bolsjevikene som etter 1917 fjernet symbolene på tsardømmet og det gamle Russland og bokstavelig talt omskrev historien. Ikke bare ble statuer fjernet og kirker ødelagt. Menneskene forsvant ut av historien. Det var som de aldri hadde eksistert.

Man kan si at noe lignende er på gang i USA: Man ønsker å fjerne ondskapen og tror den derved forsvinner.

Erfaringene fra historien er svært dårlige på dette punkt. Virkningen var den stikk motsatte.

I USAs tilfelle kan det bli mer konflikt og uforsonlighet.

Det klokeste er å respektere historien.

USA har 700 statuer og monumenter over Sørstatene. Hvis det blir en «purge», en rensing vil det trolig etterlate seg bitterhet og hva har egentlig «solsiden» vunnet?

Det er venstrevigilantenes makt som vokser.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂