James Inhofe (R-OK) er leder av forsvarskomiteen i Senatet, dvs Republikanerne har flertall i Senatet. Trump tar et bevisst valg når han tar standpunkt for USAs militære tradisjoner mot revolusjonær revisjonisme. Foto: Reuters/Scanpix

Forsvarskomiteen i Senatet har stemt ja til navneendring på ti militærbaser oppkalt etter Sørstatsgeneraler. Trump varsler at han vil nedlegge veto hvis loven kommer på hans bord.

The renaming amendment was authored by Sen. Elizabeth Warren (D-MA) and passed the Republican-controlled Senate Armed Services Committee on a voice vote.

Republikanerne stemte altså for et forslag fra radikale Elizabeth Warren. Det er et poeng som tar seg dårlig ut i et valgår.

Dermed tar Trump et viktig politisk valg. Demokratene har gjort rensing av historien for alt som har med Sørstatene å gjøre, til en merkesak. Flere tidligere generaler har støttet navneendring av basene. Trump varsler motstand, ikke fordi han svermer for Sørstatsgeneraler, men fordi disse basene er en del av amerikansk historie. Å endre navnene er å begynne å rive ut innvollene. Det er kun radikale elementer som forsøker å omskrive historien.

Trump tror ikke at folk liker fjerning av symbolene. Det begyne med Sørstatsgeneraler og endte med at man måtte beskytte statuen av Lincoln i Washington. Det samme kommer til å skje med navneendringer.

Historikeren Victor Davis Hansen sier basene fikk navnene delvis ut fra hvor de ble plassert, men også som ledd i helingen av forholdet mellom nord og sør. Det var en ustrakt hånd. Et forsøk på å forene nasjonen.

Når Demokratene vil fjerne navnene er det uttrykk for at nasjonen er polarisert. Trump vil ikke være med på å erklære krig mot historien.

Saken var faktisk oppe i Obama-administrasjonen så sent som i 2015, og den falt ned på å bevare navnene.

The Obama administration declined to rename the bases when the issue came up in 2015, saying that the names ” represent individuals, not causes or ideologies,” and that the “naming occurred in the spirit of reconciliation, not division.”

 

Trump Vows to Veto Defense Bill if It Renames U.S. Bases Named for Confederate Figures 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.