Nytt

Barack Obama opplever for første gang at et presidentveto blir overkjørt av Kongressen. Det gjelder ikke en hvilken som helst sak: Et overveldende tverrpolitisk flertall vil at de etterlatte etter 9/11-ofrene skal kunne gå til sak mot Saudi-Arabia for delaktighet.

97 senatorer stemte for å overkjøre vetoet, mens bare en støttet presidenten, demokratenes Harry Reid.

Det ubegripelig at Obama lar det gå inn i historien at han blokkerte det mange oppfatter som et høyst berettiget krav om rettferdighet for de drepte.

The bill’s triumphant journey came without significant congressional debate or intense pressure from voters, but rather through the sheer will of the victims’ families, who seized on the 15th anniversary of the attack and an election year to lean on members of Congress. That effort was aided by the fact that members’ collective patience with the Saudi kingdom has waned in recent years.

The Senate vote also represents another White House miscalculation on Capitol Hill, where it was once again slow to pressure members and to see the cracks in its firewall against the bill.

15 av 19 kaprere kom fra Saudi-Arabia. En hemmelig del av 9/11-rappporten omhandlet Saudi-Arabias rolle. George W. Bush holdt sin beskyttende hånd over Saudi-Arabia. Bush-familien har hatt tette bånd til kongedømmet. Mer overraskende er det at Obama har fortsatt samme politikk. Først vedvarende press tvang administrasjonen til å frigi de 28 sidene. De bekrefter det flere har sagt: Det var ledetråder mellom Saudi-Arabia og terroristene. To navngitte saudiere, som sto på FBIs liste, kom ubemerket inn i USA og bodde i San Diego der de fikk hjelp av det saudiarabiske konsulat. Da en av organisatorene bak 9/11, Zubeidah, ble arrestert i Pakistan, hadde han det ikke-oppførte telefonnummeret til den saudi-arabiske ambassadørens hus i Aspen, Colorado. Det er flere andre ledetråder.

Ingen snakket Obamas sak i Senatet og det til tross for at den ene etter den andre i administrasjonen har stått frem og advart mot loven:

No one came to the floor to argue in favor of sustaining Mr. Obama’s veto. In recent days, Mr. Obama, Defense Secretary Ashton B. Carter and Gen. Joseph F. Dunford Jr., the chairman of the Joint Chiefs of Staff, all wrote letters to Congress warning of the dangers of overriding the veto.

De etterlatte vil høyst sannsynlig gå til sak mot Saudi-Arabia. Saudi-Arabia har truet med å selge verdier for hundrevis av milliarder dollar i USA. Det er lett å forstå hvorfor: Verdiene kan bli sperret hvis det kommer søksmål. Men særlig smart var det ikke å true USA i en så traumatisk sak.

 

http://www.nytimes.com/2016/09/29/us/politics/senate-votes-to-override-obama-veto-on-9-11-victims-bill.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=first-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0