Nytt

Edward Snowden fremstilte seg som tidenes varsler, men Edward Jay Epstein har funnet ut at hans motiver kanskje ikke var så edle. I boken How America Lost Its Secrets kommer han med en helt annen versjon av hvem Snowden er. Den er ikke flatterende.

Snarere enn varsler var Snowden drevet av hevnlyst og storhetstanker om seg selv. Han var det forsmådde geni som fortjente bedre. Når myndighetene ikke ga ham den plass han fortjente, begikk han tidenes tyveri og utla det som idealisme.

Venstresiden i Norge kan ha blitt lurt trill rundt. Bevisene mot Snowden begynner nå å bli så mange og tunge at Norske PEN, Molde-festivalen og mediene burde begynne å forstå at han kanskje ikke er noen helt.

Det forhindrer ikke at deler av hans avsløringer fortjener kred. Også Jay Epstein er enig i at avsløringene av de massive innsamlingene av data var noe offentligheten burde vite om, og Kongressen holde kontroll med.

Men Snowden stjal også mye mer: Han stjal hundretusenvis av dokumenter som ikke hadde noe med denne overvåking og innsamling av metadata å gjøre, men gjaldt hvordan National Security Agency kunne avlytte utenlandske diplomater eller Taliban.

But there was no conceivable justification for exposing the numerous, legitimate foreign intelligence-gathering operations that Mr. Snowden also compromised, including specific techniques used to intercept the communications of foreign diplomatic officials and the Taliban.

Disse hemmelighetene har Snowden etter alt å dømme gitt til russerne. Hvorfor gjorde han det? Ut fra et personlig hevnmotiv, sier Epstein. Snowden følte seg ikke verdsatt i CIA. Han fikk sparken fordi han gikk inn og endret vurderingen av ham, og hans profesjonelle egenskaper og ytelser.

Han fortsatte langs samme spor etter han ble ansatt i National Security Agency. Her skulle han nå toppen, mente han og ville jukse seg til en topp rating ved å stjele svarene på prøvene ansatte måtte gjennom. Ikke særlig smart.

Also: He was forced to resign from the CIA when caught altering his employee evaluation.

He then hacked NSA administrative files to steal the answers to the agency’s employment test, delusionially believing that—at age 28, and never having graduated from college—he would be hired for a Senior Executive Service position if he aced the test.

Snowden skrøt på seg kvalifikasjoner han ikke hadde. Mediene har fremstilt ham som supersmart som kunne outsmart verdens mektigste overvåkingsagency. Men dette er bare å kolportere Snowdens eget oppblåste selvbilde:

After going public, Mr. Snowden continued to make grandiose claims about himself, wildly overstating his salary as an NSA contractor and asserting he had personally been granted “authority” to intercept President Obama’s private communications, a statement no one with the slightest knowledge of NSA would take seriously.

Hvor kommer disse persontrekkene fra? Epstein har funnet frem til postinger som Snowden gjorde som 17-åring og her kommer noe av den forurettede holdningen til syne, som munner ut i en rett til å ta hevn:

Most revealing is a long string of posts Mr. Snowden made to the website Ars Technica, under the alias TheTrueHooHa, beginning at age 17 and continuing through his stint as a CIA employee in Geneva. (After Mr. Snowden went public, the publishers of the website were able to match him to these anonymous postings.) The posts bristle with self-absorption and arrogance. Mr. Snowden constantly exaggerates his status and salary and disparages the competence of everyone around him. He has fantasies of being a male model, boasting of his physique and posting semi-nude photographs of himself. He plunges wildly in stock options, then unleashes an obscenity-streaked tirade against Fed Chairman Ben Bernanke and the “financial system” when he loses $20,000.

Dette minner om personlighetstrekk vi kjenner fra andre unge mennesker. Det kalles narsissisme. Man ser bare seg selv og egne behov og reagerer med raseri når ens forventninger ikke blir oppfylt. Egentlig har man aldri blitt voksen.

Snowden var smart, men han manglet karakter.

Hvordan skal arbeidsgivere for jobber med stort ansvar hindre at det kommer inn personer som kompetansemessig er på høyden, men mangler karakter?

Vi har hatt noen eksempler fra bank- og meglerbransjen hvor ansatte gjør vanvittige operasjoner, og de blir ikke avslørt for skaden er skjedd.

At Snowden var noe annet enn en idealist synes godtgjort. Men var han også spion?

Det er her Epstein ikke kan dokumentere sine påstander. Men det var kanskje ikke amerikanske myndigheters jakt på Snowden som drev ham til Moskva. Han kunne ha reist til Brasil som ikke har noen utleveringsavtale med USA. Det var der hans samarbeidspartner Glenn Greenwald bodde.

Men Snowden dro til Hongkong og derfra til Moskva, uten visum og pass.

Det het at han nærmest fikk komme inn i Russland på nåde. For en begrenset tid. Nå snakkes det ikke om tidsbegrensning.

Akkurat hva som har foregått ligger i mørke. Men det virker sannsynlig at Kongressen og presidenten ser en sammenheng mellom Snowdens avhopping og tyveri og russisk hacking.

Putin gjorde et kupp og USA kjenner ennå smerten.

Snowdens ettermæle kan bli et helt annet.

 

omslag-edward-jay-epstein

 

 

 

http://www.wsj.com/articles/edward-snowdens-real-motive-1484611115?cx_campaign=poptart&mod=cx_poptart#cxrecs_s