Bildet: Paul Manafort og Rick Gates hadde vært partnere og lobbyister for ukrainske og russiske oligarker siden 2000. Å invitere dem til å lede Trumps valgkamp var skjødesløst og stupid. Trump har egentlig vært usedvanlig heldig. At Mueller og hans team ikke har kunnet legge frem noen smoking gun så langt, tyder på at den ikke finnes.

Mistanken om at Trump-leiren hadde forbindelser til Russland er ikke tatt helt ut av løse lufta. Det var ansettelsen av Paul Manafort og Rick Gates som henholdsvis leder og nestleder for valgkampen i mars 2016 som kan ha utløst alarmen.

Disse to hadde i mange år arbeidet for det Moskva-lojale regimet i Ukraina og hjulpet oligarker som tjente seg søkkrike på energiavtaler. De to hadde et rykte. Det må også Team Trump ha visst. Hvordan kunne de da bli ansatt?

Det er det grunn til å spørre om. Når Trump samtidig snakket om viktigheten av å bedre forholdet til Russland var det lett å legge sammen to og to og tro at det stakk noe under.

Det gjør det høyst sannsynlig ikke.

Andrew McCarthy har en fremragende gjennomgang av spesialetterforsker Bob Muellers etterforskning og tiltaler så langt i National Review:Is ‘Collusion with Russia’ Over?

Det er alltid spennende å lese skribenter som behersker sitt tema og presenterer en intelligent analyse. Det er en overbevisningskraft i McCarthys artikler som få matcher.

Han får bitene til å passe sammen.

Trumps beslutning om å ansette Manafort og Gates var stupid. Det er mange med frynsete rykte i Washington. Men man trenger ikke ansette dem som valgkampledere.

Liberale/venstreorienterte medier er selv blitt en del av problemet fordi de ikke evner bedømme hva Mueller gjør. CNN luker ut det som ikke passer, og halvsannheter og løgner gjentas av medier verden over. Mangel på forståelse gjør at misoppfatninger brer seg, og mediene er selv i stand til å tro nesten hva som helst.

McCarthy har jobbet som district attorney. Han kjenner «legalest», det juridiske språket og prosessen. Mange av tiltalene er prosess-tiltaler, for å sette folk under press.

Tiltalene mot Manafort og Gates har ikke noe med Trump å gjøre, men heller ikke det klarer mediene å få med seg. De har en så svak sak at de ikke har råd til å innrømme at det ikke er kommet noe bevis for Russia collusion. Tvert imot. De indisier som er kommet, som møtet med Veselnitskaja i Trump Tower, hadde Hillarys fingeravtrykk all over.

Det dukket opp et nytt navn på tiltalebenken denne uken: Advokaten Alex van der Zwaan i det prestisjefylte advokatfirmaet Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom. McCarthy har gjort hjemmeleksen. Han ruller ut hele sagaen:

Den begynner i Kiev.

Manaforts lobbyvirksomhet for Kiev og hvitvasking av penger går mange år tilbake. Han var lobbyist og forretningspartner med ukrainske Dmitrij Firtasj, som tjente seg søkkrik på å mekle gassavtaler mellom Kiev og Moskva.

Bilde: Dmitrij Firtasj har en viss likhet med den amerikanske skuespilleren Dennis Hopper.

Men Firtasj kunne ikke gjøre noe uten grønt lys fra boss of bosses, den ukrainske mogulen Semion Mogilevitsj.

Beginning in the early 2000s, Manafort was a consultant and business partner of Dmytro Firtash, a Ukrainian who rose from service in the Soviet-era military forces to become a billionaire oligarch in the post-Soviet era, prominent in energy, precious metals (particularly titanium), and finance. According to a 2008 State Department cable exposed by WikiLeaks, Firtash acknowledged that, to do business in Ukraine after the Soviet Union fell, he needed the permission of the powerful Russian crime boss Semion Mogilevich. (Not surprisingly, Firtash denies having said any such thing.)

Disse figurene er historien om Putins Russland. Det var slike karakterer han omga seg med. De fikk lov til å tjene seg rike mot å vise ham lojalitet. Til syvende og sist er det Putin som er Capo di tutti capi.

.Telenor rotet seg bort i dette systemet da de inngikk kompaniskap med Mikhail Fridman. Det skulle koste dem dyrt. Likevel slapp norske myndigheter Fridman til på norsk sokkel.

De ukrainske-russiske mogulene ble styrtrike. De liker å reise og ha eiendommer verden over. Dermed havner de i konflikt med myndighetene i land som fremdeles har ikke-korrupt justisvesen. Det gjør dem også sårbare.

Innreisenekt er en sanksjon som svir.

 

A 300-pound, Moscow-based Ukrainian reputed to be the Russian mafia’s “boss of bosses,” Mogilevich has been on the FBI’s “Ten Most Wanted Fugitives” list. He is charged in a racketeering indictment in Philadelphia. The scheme is said to have bilked investors out of $150 million.

Dette er de menn Putin omgir seg med. Oligarken som styrer Wagner-bataljonen i Syria, Jevgenij Prigozjin er den samme som organiserte «trollfabrikken» som infiltrerte den amerikanske valgkampen.

Det er m.a.o en viss grunn for amerikanerne til å begynne å ta Putin alvorlig. Han er en gambler.

Firtasj var alliert med president Viktor Janukovitsj som melket Ukraina inntil han ble fordrevet av Maidan-protestene og måtte flykte til Moskva i 2014.

Det er grunn til å merke seg at Moskva betegner Maidan-demonstratene for nazister. Ett kriterium på høyreradikalisme i Vest-Europa er de som bruker denne betegnelsen på Maidan.

Putins gull

Russlands naturressurser byr på enorme muligheter for å berike seg, gjennom «kurtasje», smøring, fiktive kontrakter, svindel. Bare fantasien setter grenser. Russerne har etablert seg med familier i Storbritannia og liker å oppdra barna på engelske skoler. De har pumpet mye penger inn i vestlige selskaper.

“Unfortunately, there is growing evidence that the UK has become a safe haven for corrupt individuals and their assets,” reads Transparency International UK’s statement on their website.

Putins utenrikspolitiske eventyr, Krim og Øst-Ukraina, truer disse investeringene.

A good chunk of Firtash’s phenomenal wealth derives from his control of a Russian-Ukranian energy company, RUE (RosUkrEnergo AG). From 2004 into 2009, RUE was the middleman responsible for brokering natural-gas transactions between Ukranian-owned Naftogaz and Gazprom, the Russian-owned energy conglomerate (which conveniently co-owned RUE with Firtash). Yulia Tymoshenko, the former Ukranian prime minister and Yanukovich’s arch political rival, alleges that Firtash skimmed enormous profits from these deals and kicked back shares of the ill-gotten gains to top Ukrainian energy and political officials. She further alleges that Manafort assisted Firtash in laundering the millions in skimmed profits through various overseas and U.S. accounts and investment vehicles.

 

Firtasj ble arrestert i Wien. Amerikanerne vil ha ham utlevert i forbindelse med en titan-gruve-svindel i India. Mannen som er ansvarlig for svindelen i justisdepartementet, er Andrew Weissman. Den samme Weissman som nå jobber for Bob Mueller. Trådene samles.

Julia var en spoiler

Kvinnen med det blonde håret, Julia Timosjenko, lagde problemer for oligarkene. Timosjenko fikk kuttet ut mellommenn som Firtasj.

Men deres beskytter, Viktor Janukovitsj, gjorde comeback og nå skulle det tapte tas igjen. Beløpene sier noe om grådigheten og rikdommen de forsynte seg av.

In addition, not only were Firtash’s associates installed in the Fuel and Energy Ministry and at Naftogaz, to reestablish the siphoning of profits; the Yanukovych government further colluded with Firtash in an arbitration action to recoup what RUE lost when it was cut out of the action in 2009. According to Tymoshenko, Firtash and RUE were awarded 12.1 billion cubic meters of gas, the equivalent of a staggering $3.5 billion.

En bank kommer handy med

Advokaten som denne uken ble tiltalt for løgn av Mueller, Alex van der Zwaan, er ikke så perifer som det kan virke som. Hans firma ble hyret inn for å lage en rapport som frikjente Janukovitsj for rettssaken mot Timosjenko. Som kjent ble hun kastet i fengsel hvor hun fristet en svært kummerlig tilværelse.

Men Zwaan gjorde noe mer, eller rettere, han er mer sentral: Han er svigersønn til German Khan, eier av Russlands største kommersielle bank, Alfa bank.

Våren 2016 oppdaget FBI at det var servertrafikk mellom en maskin i Trump Tower og Alfa bank. Det vakte mistanke. Nå tror man det var spam.

Christopher Steele gjør mye ut av Alfa bank. Han sier de var Putins fremste rådgivere på USA og at valget av Trump var deres største bedrift. Det er å «beg the question», skriver McCarthy. Steele klarer ikke en gang skrive bankens navn korrekt.

Tro ikke at bare Manafort og Gates tjente seg rike på Kiev. Tony Podesta, bror til Obamas og Hillarys høyre hånd John Podesta, jobbet også for Janukovitsj og hans Party of regions.

Obamas «counsel» Gregory Craig arbeidet for advokatfirmaet Skadden Arps som laget hvitvaskingsrapporten for Kiev. Jurister går igjen og er like, uansett parti.

Rulleblad

Med et så langt rulleblad var det bare et tidsspørsmål før Manaforts forbindelser ville bli «blåst». Det skjedde i august 2016 og han  og Gates måtte trekke seg.

I september hadde de kontakt med ukrainere og russere. Linjene var fortsatt aktive.

Det er nærmest slik at alle dumhetene etter hverandre taler til Trumps fordel: Hvis det virkelig var en Russia collusion, hvem ville ansatt en fyr som Manfort?

Deripaska

Putins Russland bygger på oligarker og det vrimler av dem. Oleg Deripaska er nektet innreise til USA pga forbindelser til underverdenen. Putin har forsøkt å intervenere på vegne av ham. Obama ga Deripaska innreise åtte ganger. Han gjorde forretninger med Manafort og Gates og hevder de svindlet ham. Han har tilbudt seg å vitne mot de to mot immunitet, noe USA ikke vil gi ham.

Grunnen til at han nevnes her er at Manafort i juli 2016 skal ha tilbudt å gi Deripaska inside info om Trumps kampanje. Manafort opprettholdt m.a.o kontakten med Putins oligarker selv når han var i posisjon.

Renvaske

McCarthy tror Muellers hensikt er å vise at FBI og justisdepartementet hadde grunn til å frykte at Trump kampanjen var infiltrert. Overvåkingen var derfor begrunnet.

Men det var ingen Russia collusion, så mye synes klart.

Det vil skuffe de mest ihuga Trump-tilhengerne at Trump viste dårlig dømmekraft. Mueller vil la Trump blø og forsøke å unnskylde FBI, hans gamle arbeidsplass.

Det vil komme frem at Russland-historien var noe demokratene og venstreorienterte medier fant på for å rasjonalisere at Trump vant mot alle odds.

Men forskjellsbehandlingen av Hillarys epostskandaler, pay for play, uran-gruver og Trump gjenstår. Det vil kreve en ekstra omgang. Kanskje en annen spesialetterforsker. Det kan være de avsløringene vil overskygge hva vi har fått vite om Trumps amatørskap og risikoatferd.

En tanke man gjør seg etter McCarthys fascinerende analyse er at Putin med Manafort og Gates ville hatt muligheter til å kompromittere Trump, hvis det var det han ville.