Midt i alt oppstyret rundt Trump & russerne er det grunn til å minnes en artikkel i Politico fra januar, der det fremgår at staten Ukraina leverte stoff til Demokratenes nasjonale komite, DNC, som kunne være belastende for Trump og hans team.

De samme medier som roper på riksrett eller standrett, sa ikke et ord da Politico publiserte sin utførlige artikkel, og later i dag som den ikke eksisterer.

Andre husker den og trekker den frem nå som det minnes om at utenlandsk påvirkning av valget ikke er tillatt.

I tilfellet Ukraina/DNC ble det overlevert materiale, men siden Hillary tapte synes det ikke å ha betydning.

Kenneth P. Vogel og David Stern heter journalistene bak den lange, detaljerte artikkelen: Ukrainian efforts to sabotage Trump backfire. Utgangspunktet var at Ukraina hadde satset alt for at Hilllary skulle vinne. De så på Trump som en trussel fordi Kiev kjøpte forestillingen om at han var mer Putin-vennlig.

Også i denne storyen er det en kvinnelig advokat. Denne heter Alexandra Chalupa. Hun hadde jobbet for Clinton-administrasjonens pressekontor og ble senere ansatt og deretter konsulent for Demokratenes nasjonalkomité.

Manafort’s work for Yanukovych caught the attention of a veteran Democratic operative named Alexandra Chalupa, who had worked in the White House Office of Public Liaison during the Clinton administration. Chalupa went on to work as a staffer, then as a consultant, for Democratic National Committee. The DNC paid her $412,000 from 2004 to June 2016, according to Federal Election Commission records, though she also was paid by other clients during that time, including Democratic campaigns and the DNC’s arm for engaging expatriate Democrats around the world.

Chalupa er av ukrainsk avstamning og familien har tette bånd til Kiev og den amerikanske ambassaden der. Chalupa fikk vite at en amerikaner, Paul Manafort, var rådgiver for Jevgenij Janukovitsj, presidenten med tette bånd til russiske oligarker. For en ukrainsk patriot går flagget opp og Chalupa begynte å grave.

Som kjent ble Janukovitsj veltet av gateprotester og rømte til Russland. Paul Manafort forsvant fra radaren,

Da Trumps popularitetskurver steg mot slutten av 2015, begynte Chalupa å interessere seg for hans syn på konflikten Ukraina/Russland. Chalupa fikk en følelse av at det var en connection mellom russerne og Trump, kanskje ikke direkte, men at noen forsøkte å påvirke. Hun så Manafort som et instrument. Da det begynte å gå rykter om at Manafort skulle «inn», ble hun bekymret.

She occasionally shared her findings with officials from the DNC and Clinton’s campaign, Chalupa said. In January 2016 — months before Manafort had taken any role in Trump’s campaign — Chalupa told a senior DNC official that, when it came to Trump’s campaign, “I felt there was a Russia connection,” Chalupa recalled. “And that, if there was, that we can expect Paul Manafort to be involved in this election,” said Chalupa, who at the time also was warning leaders in the Ukrainian-American community that Manafort was “Putin’s political brain for manipulating U.S. foreign policy and elections.”

Det kan være Chalupa satte DNC og Hillary på sporet. De ble klar over at det var noe der som de kunne utnytte. Chalupa ble derfor viktig.

I ambassaden satt Valerij Chaly, sterk tilhenger av Hillary. På et møte i mars der Chalupa var til stede snakket hun om Manafort og mulighetene for at han ble del av Trump-teamet. Fire dager senere var han utnevnt til kampanjeleder. Interessen for Chalupa eksploderte.

That all started to change just four days after Chalupa’s meeting at the embassy, when it was reported that Trump had in fact hired Manafort, suggesting that Chalupa may have been on to something. She quickly found herself in high demand. The day after Manafort’s hiring was revealed, she briefed the DNC’s communications staff on Manafort, Trump and their ties to Russia, according to an operative familiar with the situation.

Det kryr av navn, på figurer i diasporaen i USA, ambassader, konsulenter, i Ukraina og Russland. Man skal ikke se bort fra at noen trakk i tråder som plasserte Manafort som valgkampleder. Trump-leiren ser ut til å ha vært preget av en viss «brazenness», en uvørenhet og tro på egne evner som fikk den til å bryte regler og ta sjanser. FBI var inne allerede på et tidlig tidspunkt og kan ha fulgt Trump-folkets dealings med russerne.

Spørsmålet som melder seg er: Begynte FBI å opptre som politisk aktør, gikk de over fra rollen som politi til å bli spiller, på Hillarys lag? Det er sterke indikasjoner på at noe slikt kan ha foregått. Det kan forklare hvorfor så lite har kommet ut om Hillarys dealings med russere og ukrainere.

Ukrainerne ble alarmert av utnevnelsen av Manafort, og ambassaden i Washington gikk aktivt inn i å forsyne amerikanske medier med negativ info om Trump, Manafort og Russland.

Chalupa said the embassy also worked directly with reporters researching Trump, Manafort and Russia to point them in the right directions. She added, though, “they were being very protective and not speaking to the press as much as they should have. I think they were being careful because their situation was that they had to be very, very careful because they could not pick sides. It’s a political issue, and they didn’t want to get involved politically because they couldn’t.”

Ukrainerne forsøker å legge anti-Trump-arbeidet bak seg. De har hatt problemer med å komme på talefot med den nye administrasjonen. Men en tidligere ansatt ved ambassaden, Andrii Telizhenko, som nå arbeider som konsulent i Kiev, bekrefter samarbeidet mellom ambassaden og Demokratenes nasjonale komité.

“They were coordinating an investigation with the Hillary team on Paul Manafort with Alexandra Chalupa,” he said

Målet var å få til en høring i Kongressen i september, slik at russisk innvirkning ble satt på agendaen.

Kort etter møtet i ambassaden begynte Chalupa å få meldinger fra Yahoo om at «statlige organer» forsøkte å hacke seg inn på kontoen hennes. Første melding kom 20. april.

I en av de hackede e-mailene hun sendte DNC varsler hun en stor nyhet om Trump som demokratene vil vite å sette pris på, noe hun arbeider på:

Chalupa further indicated in her hacked May email to the DNC that she had additional sensitive information about Manafort that she intended to share “offline” with Miranda and DNC research director Lauren Dillon, including “a big Trump component you and Lauren need to be aware of that will hit in next few weeks and something I’m working on you should be aware of.

Chalupa fikk stadig beskjeder fra Yahoo om at noen forsøkte å hacke epostkontoen hennes. I slutten av juli trekker hun seg fra DNC-jobben og vier seg arbeidet med Manafort, russerne og Trump og gir info til en rekke journalister.

Chalupa left the DNC after the Democratic convention in late July to focus fulltime on her research into Manafort, Trump and Russia. She said she provided off-the-record information and guidance to “a lot of journalists” working on stories related to Manafort and Trump’s Russia connections, despite what she described as escalating harassment.

En stund senere bryter noen seg inn i bilen hennes, endevender den, men tar ikke noe. Hun satte det ikke i forbindelse med russer-gravingen, men da to andre biler får samme behandling forstår hun at «noen» forsøker å sende et budskap. En kvinne forsøker å bryte seg inn i parets hjem. Advarselen er klar. Chalupa gir seg likevel ikke.

Reporteren Michael Isikoff kunne fortelle at FBI var interessert i hackingen av Chalupas eposter.

In a Yahoo News story naming Chalupa as one of 16 “ordinary people” who “shaped the 2016 election,” Isikoff wrote that after Chalupa left the DNC, FBI agents investigating the hacking questioned her and examined her laptop and smartphone.

Chalupa mottok også dødstrusler.

Den ukrainske staten var direkte involvert da antikorrupsjonskontoret avslørte at Paul Manafort hadde fått 12,7 mill. dollar i cash av Janukovitsj’ parti.

Documents released by an independent Ukrainian government agency — and publicized by a parliamentarian — appeared to show $12.7 million in cash payments that were earmarked for Manafort by the Russia-aligned party of the deposed former president, Yanukovych.

The New York Times, in the August story revealing the ledgers’ existence, reported that the payments earmarked for Manafort were “a focus” of an investigation by Ukrainian anti-corruption officials, while CNN reported days later that the FBI was pursuing an overlapping inquiry.

Paul Manafort ble tvunget til å trekke seg.

Den ukrainske journalisten og nåværende parlamentariker Serihy Leshchenko, la ikke skjul på at målet var å undergrave Trump. I likhet med mange i den ukrainske eliten oppfattet de Trump som mer Putin-vennlig. Det var ikke så merkelig, hvis de fulgte amerikanske medier. I et intervju med Financial Times la ikke Leschchenko skjul på at hele den politiske ledelsen i Kiev motarbeider Trump.

At the time, Leshchenko suggested that his motivation was partly to undermine Trump. “For me, it was important to show not only the corruption aspect, but that he is [a] pro-Russian candidate who can break the geopolitical balance in the world,” Leshchenko told the Financial Times about two weeks after his news conference. The newspaper noted that Trump’s candidacy had spurred “Kiev’s wider political leadership to do something they would never have attempted before: intervene, however indirectly, in a U.S. election,” and the story quoted Leshchenko asserting that the majority of Ukraine’s politicians are “on Hillary Clinton’s side.”

Det er flere overlappende forhold som gjør at Ukraina/Manafort og Moskva har elementer av en thriller. Kontoret som offentliggjorde de hemmelige utbetalingene til Manafort, ble opprettet for at korrupte Ukraina skulle gjøre noe for å tilfredsstille USAs og EUs krav til transparens og accountability.

The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine. It was created in 2014 as a condition for Ukraine to receive aid from the U.S. and the European Union, and it signed an evidence-sharing agreement with the FBI in late June — less than a month and a half before it released the ledgers.

FBI var inne i bildet også her. Moskva har selvsagt fulgt med på alle skritt som kunne gjøre Ukraina til et vanskeligere operasjonsfelt.

Ukraina satt på bar bakke etter valget. Flere ukrainske politikere hadde latterliggjort Trump og fremstilt ham som en trussel. De etterapet amerikanske medier.

Det man utlede av historien om Alexandra Chalupa er at også Demokratene drev samarbeid og medvirkning med en fremmed makt. Loven gjør ingen forskjell på om det er en fiendtlig eller vennligsinnet makt, selv om det politisk er forskjell. En fremmed makt skal ikke forsøke å påvirke utfallet, og det er ingen tvil om at det var det Ukraina forsøkte.

En annen og enda mer interessant vinkel er at saken sier noe om hvordan Ukraina fungerte som en bro inn til USA for russerne. Ukraina er gjennomkorrupt og korrupsjon tiltrekker seg gribber. Paul Manafort var åpenbart en shady person. Trump ville aldri blitt valgt med ham ved roret. Hvis russerne hadde en finger med, var det kanskje ikke Trumps sjanser som opptok dem, men å lage kaos og forvirring i det politiske landskapet.

Det har de langt på vei lyktes med og demokratene og mediene har på mange måter vært nyttige idioter. Ved å gå over board har de utløst noe som minner om psykose.

Russerne hadde inntak på valget, men den collusion som mediene leter etter bevis for, virker ikke plausibel. Den er alt for overlagt og intensjonal. Det er nettopp det at Donald Trump Jr is an idiot, som New York Post hadde som tittel på lederplass, som viser at det ikke var noen collusion. Konspiratører opptrer ikke så klosset.