Mange av etterretningsdokumentene som er blitt lekket i USA, var kun tilgjengelige for amerikanere. Etterforskere tror derfor at lekkasjen kan være intern.

Blant dokumentene som brått dukket opp på internett, er rapporter om Israels etterretningstjeneste Mossad og det ukrainske luftforsvaret.

Både vestlige eksperter og amerikanske tjenestepersoner tror det er en amerikansk aktør som står bak lekkasjen, og ikke noen fra et alliert land.

– Fokuset nå er på at dette er en amerikansk lekkasje, da mange av dokumentene kun var i amerikanske hender, sier Michael Mulroy til Reuters. Mulroy var tidligere høyt oppe i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

Kilder i det amerikanske embetsverket understreker overfor Reuters at etterforskningen fortsatt er i en innledende fase, og de har ikke utelukket at prorussiske aktører ligger bak lekkasjen.

Den anses som et av de mest alvorlige sikkerhetsbruddene siden mer enn 700.000 dokumenter, videoer og diplomatisk kommunikasjon dukket opp på WikiLeaks’ nettsider i 2013.

Dukket opp på nettforum

Reuters har gjennomgått mer enn 50 dokumenter som først dukket opp på kommunikasjonsplattformen Discord og nettforumet 4Chan og er merket som hemmelig eller svært hemmelige. Noen av dokumentene ble publisert for flere uker siden, men de ble ikke kjent før New York Times omtalte saken fredag.

Reuters har ikke verifisert dokumentene. Noen av dem omhandler estimater for tap i Ukraina-krigen som synes å underspille de russiske tapene, skriver nyhetsbyrået. Minst ett dokument inneholder svært hemmelig informasjon, men er ikke hemmeligstemplet. Noen dokumenter er merket med «NOFORN», som betyr at de ikke kan gis til utlendinger.

To amerikanske tjenestepersoner sier til Reuters at de ikke har utelukket at noen kan ha tuklet med dokumentene for å forvirre etterforskerne eller spre desinformasjon som kan være skadelig for amerikanske interesser.

Pentagon sa i en uttalelse søndag at de gjør vurderinger av om dokumentene som «synes å inneholde sensitivt og svært hemmelig informasjon», er ekte. Justisdepartementet har startet etterforskning av saken.

Ukrainske luftforsvarssystem

Ett av dokumentene, som er datert 23. februar og merket som hemmelig, beskriver i detalj hvordan Ukrainas S-300-luftforsvarssystemer vil gå tomme for ammunisjon innen 2. mai, gitt at forbruket fortsetter i samme grad.

Slik informasjon kan være svært nyttig for Russland, og fra ukrainsk hold er det meldt at president Volodymyr Zelenskyj møtte sikkerhetstopper fredag for å snakke om hvordan lekkasjer kan forhindres.

Spionerte på allierte

Et annet dokument er merket som svært hemmelig og synes å være en rapport fra etterretningstjenesten CIA. I dokumentet, som er datert 1. mars, heter det at israelske Mossad oppfordret til demonstrasjonene mot statsminister Benjamin Netanyahus omstridte rettsreform.

USA skal angivelig ha fått opplysningene via spionasje. Et annet dokument beskriver i detalj interne diskusjoner blant høytstående sørkoreanske tjenestepersoner om at USA legger press på Sør-Korea for å hjelpe til med å forsyne Ukraina med våpen.

Pentagon har ikke kommentert de konkrete opplysningene i dokumentene.

Andre teorier

To anonyme tjenestepersoner sier til Reuters at det er bekymring for lekkasjen både i Pentagon og etterretningstjenestene, men understreker at dokumentene er en måned gamle og ikke avslører nyere vurderinger.

Det jobbes med å kartlegge hva slags motivasjon en amerikansk tjenesteperson eller gruppe kan ha hatt for å lekke dokumentene.

Angivelig jobber etterforskerne med fire eller fem teorier, som spriker fra at en misfornøyd ansatt står bak, til en trussel fra innsiden som ønsker å motarbeide USAs sikkerhetsinteresser.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.