En lekkasje av angivelig amerikanske militære hemmeligheter som beskrives som den mest alvorlige siden Edward Snowden, avslører at opptil femti britiske og et drøyt dusin elitesoldater fra andre NATO-land, opererer i krigssonen i Ukraina. Dette avvises av britenes forsvarsdepartement. 

Soldater fra flere NATO-land 

Så mange som femti britiske kommandosoldater er utplassert i Ukraina, ifølge lekkede, angivelig amerikanske etterretningsdokumenter. NATO-landene Latvia, Frankrike og USA skal tilsammen ha et drøyt dusin soldater på ukrainsk jord, ifølge dokumentet som er datert 23. mars.

Det britiske forsvarsdepartement advarer på Twitter mot å ta påstandene i den påståtte lekkasjen til «pålydende»: 

– Den mye rapporterte lekkasjen av påstått hemmelig amerikansk informasjon har vist en alvorlig grad av unøyaktighet.

Noen av de hemmeligstemplede dokumentene ser ut til å være blitt manipulert, skriver Mail Online med henvisning til Pentagons talsmann Chris Meagher. 

USAs forsvarsminister Lloyd Austin har lovet å «snu hver stein til vi finner kilden til lekkasjen og omfanget av den».

– Høy politisk og militær risiko

Tidligere sjef for Royal Marines, generalløytnant Robert Magowan, bekreftet i desember at britiske kommandosoldater to ganger i 2022 hadde vært utplassert i Ukraina – først i januar for å evakuere den britiske ambassade i Kiev og i april «for å beskytte kritisk personale»:

– Tjenestene i Ukraina hadde et høyt nivå av politisk og militær risiko.

USA spionerer på sine allierte

De lekkede dokumentene har avslørt en mengde informasjon ikke bare om krigen i Ukraina, men også detaljer om amerikanske spionoperasjoner i Russland og mot deres allierte i Syd-Korea, Israel, Ukraina og Storbritannia.

De avslører hvordan amerikansk etterretning har kunnet gi Kiev detaljer om planlagte russiske angrep og at Ukrainas luftforsvar er kraftig underlegent det russiske.  

Det er avsnittet ‘US/NATO SOF in UKR’ som ser ut til å avsløre at Storbritannia har 50 operatører, Latvia 17, Frankrike 15, USA 14 og Nederland én i Ukraina. 

Dokumentene skal først ha blitt publisert i et chatterom på Discord, en medieplattform som er populær blant data-spillere.




Pentagon-lekkasjene kan stamme fra chatterom for gamere

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.