De russiske spesialstyrkene som består av ulike enheter, men som i fellesskap omtales som Spetsnaz, har blitt påført store tap i Ukraina, i konvensjonell krigføring ved frontlinjen. Dette er selvsagt en lite effektiv måte å utnytte soldater som har spesialtrening på helt andre oppdrag.

Det er vanskelig å vite om disse påstandene stemmer. Britenes forsvarsdepartement mener man ikke kan stole på den informasjonen som nå spres ved hjelp av disse lekkasjene, ifølge The Times.

The UK ministry of defence claimed the leak had “demonstrated a serious level of inaccuracy”.

Det de Discord-lekkede papirene hevder, er at russiske spesialstyrker har mistet store deler av evnen til å utføre den typen operasjoner som spesialstyrker er trent på, som ofte består av oppdrag bak fiendens linjer, enten for å utføre sabotasje, etterretning, eller å ta ut ledende personer hos fienden.

Militære ledere sendte spesialstyrkene inn i konvensjonell strid for å bedre ryktet til de russiske soldatene, tror amerikanske tjenestemenn.

Staggering casualties suffered by elite Russian forces were the result of senior commanders sending Spetsnaz units into direct combat because of officers’ desire to seize momentum and scepticism over the quality of regular fighters, US officials believe.

Ifølge Washington Post oppgir ikke dokumentene hvor mange spesialsoldater som har blitt skadet eller mistet livet, men andre etterretningskilder viser skrekkelige tall.

One unit alone — the 346th — “lost nearly the entire brigade with only 125 personnel active out of 900 deployed”.

The 22nd and two other Spetsnaz brigades suffered a 90 to 95 per cent attrition rate, or degree of losses, the assessments say.

Amerikansk etterretning klarte ikke å finne spor av at et helt regiment av Spetsnaz returnerte til basen, noe som muligens betyr at regimentet i praksis er utslettet.

Moskva har ikke kommentert lekkasjene, Putin har tidligere hyllet heltemotet de russiske spesialstyrkene viste under invasjonen av Ukraina.

Discord-lekkasjene hevder også at vestlige spesialstyrker befinner seg på bakken i Ukraina. 50 britiske kommandosoldater, som man må anta består i hovedsak fra regimentet SAS, utgjør den største bolken. Men også andre Nato-land skal ha spesialstyrker på plass: Latvia (17), Frankrike (15), USA (14) og Nederland (1).

Ingen av disse påstandene er bekreftet fra Nato-hold.

Les også:

Lekkasje: Spesial­styrker fra NATO på plass i krigs­sonen i Ukraina

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.