Et medlem av etterretningsfløyen til Massachusetts Air National Guard har blitt identifisert som den påståtte lekkasjen av topphemmelige Pentagon-dokumenter. Han oppgis å være 21 år gamle Jack Teixeira.

Jack Teixeira – bilde fra sosiale medier som hans mor hadde lagt ut.

Teixeira er lederen av den private chatgruppen Thug Shaker Central som sies å stå bak et av de største nasjonale sikkerhetsbruddene det siste tiåret. Han skal ha lekket topphemmlige dokumenter i flere måneder. Blant dem dokumenter som hevder at Putin har kreft og at han mottar strålebehandling. Flere av dokumentene handler om innbyrdes strid i den russiske regjeringen.

Videre hevder dokumentene at Ukrainas luftforsvar kan være utradert i løpet av få uker – noe som gjør landet sårbart for Russlands president Vladimir Putins jagerfly. Den mest alvorlige informasjonen dreier seg om at femti britiske kommandosoldater er utplassert i Ukraina. NATO-landene Latvia, Frankrike og USA skal tilsammen ha et drøyt dusin soldater på ukrainsk jord, ifølge dokumentet som er datert 23. mars.

De klassifiserte dokumentene skal først ha dukket opp i en gaming-gruppe på nettet. Det skal ha vært hundrevis av dem. Deretter spredte de seg til Twitter og Telegram.

Medlemmer av Thug Shaker Central sa at dokumentene de diskuterte på nettet var ment å være rent informative. De tok ingen side i konflikten i Ukraina, sa de. Dokumentene fikk først større oppmerksomhet da et av tenåringsmedlemmene i gruppen tok noen dusin av dem og la dem ut på et offentlig nettforum. Derfra ble de plukket opp av russiskspråklige Telegram-kanaler og deretter The New York Times.

Thug Shaker Centrals medlemmene sa at personen som lekket ikke var noen varsler, og de hemmelige dokumentene var aldri ment å forlate deres lille hjørne av internett.

«Denne fyren var en kristen, anti-krig, ville bare informere noen av vennene sine om hva som skjer,» sa et av medlemmene – en 17 åring. «Vi har noen mennesker i gruppen vår som er i Ukraina. Vi liker kampspill, vi liker krigsspill.»

Sky News    Thesun    Daily Mail

Les også:

Lekkasje: Spesial­styrker fra NATO på plass i krigs­sonen i Ukraina

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.