CIA fortsetter å styre lekkasjer gjennom Washington Post om at Kyiv sto bak sprengningen av Nord Stream 1 og 2. Men at Zelenskyj ikke var involvert. Øverstkommanderende får ansvaret. Men det kommer ut på ett: Ukraina får skylden for sprengningen.

Det er ikke første gang Washington Post retter disse anklagene mot Ukraina. Tidligere het det at det var syv enkeltpersoner. Så var det spesialsoldater, og nå klistres øverskommenderende direkte til aksjonen. Det er et klart politis budskap og kommer samtidig som Kakhovka-demningen er sprengt. Ikke rart Zelenskyj høres desperat ut.

Den amerikanske etterretningstjenesten CIA fikk i juni fjor, via en europeisk etterretningstjeneste, informasjon om at et team på seks personer fra de ukrainske spesialstyrkene hadde planer om å sprenge de to gassrørledningene, skriver avisen.

De seks skal ha rapportert direkte til Valerij Zaluzjnyj, øverstkommanderende i det ukrainske forsvaret, ifølge etterretningsrapporten. Videre heter det at Zaluzjnyj fikk ansvaret for operasjonen slik at ikke president Volodymyr Zelenskyj skulle vite om den.

Zelenskyj er blitt nødt for å svare og han forstår ingenting.

Ukraina kjente ikke til planer om å sprenge rørledningene, sa Zelenskyj i et intervju med tyske Bild onsdag. Zelenskyj sa at han som president har makten til å gi slike ordre, men at han ikke gjorde dette.

– Jeg ville aldri gjort det, sa han.

– Jeg tror ikke at militæret eller etterretningstjenestene våre gjorde noe sånt, sa Zelenskyj videre. Han la til at han «gjerne vil se bevis». (NTB)

Spørsmålet bør rettes til CIA: Hva gjorde de med informasjonen, hvorfor stanset de ikke angrepet?

CIA skal ha fått etterretningsinformasjonen tre måneder før de to gassrørledningene ble sprengt i september i fjor.

Det er ikke kjent hvilken europeisk etterretningstjeneste CIA fikk opplysningene fra. Kilder sier til Washington Post at CIA delte informasjonen med Tyskland og «andre europeiske land».

De europeiske etterretningsopplysningene skal ha kommet fram i graderte dokumenter som ble lekket på nettplattformen Discord av den amerikanske 21-åringen Jack Teixeira i april. Detaljer om planen skal ha blitt delt med CIA i juni 2022, skriver avisen. (NTB)

NTB rapporterer med glatt ansikt en bakvaskelse av Ukraina. Når CIA sier «hopp», hopper mediene.

 

 
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.