Mediene fortsetter å spinne på historien om at seks ukrainere som leide seilbåten «Andromeda», sprengte Nord Stream-ledningene. Kritisk fornuft tilsier at historien er konstruert: Hvis man har kunnet avdekke så mange detaljer, ville også navnene blitt sluppet, for å øke troverdigheten. Men det er de ikke, av en enkel grunn: De finnes ikke.

Hvem har interesse av å skyve skylden over på Ukraina? NTB siterer New York Times, hvilket vil si amerikansk etterretning.

Etterretningskilder sier til The New York Times at det ikke er funnet noen holdepunkter for at Russland sto bak, men at sporene peker mot Ukraina.

De samme kildene tror ifølge avisen at Ukraina også sto bak droneangrepet mot Kreml nylig, samt attentatene mot den russiske militærbloggeren Maxim Fomin og Darja Dugina, datteren til en prominent russisk nasjonalist.

Her henger amerikansk etterretning ut Ukraina, og det kan ikke annet enn skape stor bekymring i Kyiv. Forbereder USA et linjeskifte? For her hiver man ukrainerne under bussen.

At dette er en nøye innstudert historie, fremgår av den løse strukturen. Aviser jobber ikke i et vakuum. Noen fôrer dem med informasjon. Hvis tysk etterretning satt på reell informasjon, ville de gitt noen fakta som det var mulig å kontrollere. Her er alt svevende og uten navn.

Gravejournalister i tyske Süddeutsche Zeitung og radiostasjonene WDR/NDR, den polske nettavisen Frontstory, svenske Expressen og danske Berlingske har i månedsvis samarbeidet for å komme til bunns i saken og konkluderer med at sporene peker mot Ukraina.

Ved hjelp av egne undersøkelser og gode kilder blant tyske etterforskere rettes søkelyset mot den drøyt 50 fot store seilbåten «Andromeda», som befant seg i området da rørledningene ble sprengt.

Avisene er blitt integrert i e-tjenestenes narrativ under krigen. Det drives ikke vanlig journalistikk lenger.

Og spesielt ikke når det gjelder Nord Stream. Denne sabotasjen har vært omgitt av taushet, mystikk og bortforklaringer. Årsaken er enkel: Hvis det skulle vise seg at USA sto bak sprengningen, vil det kunne ødelegge forholdet til Tyskland.

Som en fotnote: Hvis Norge var medhjelper, vil det også stille Norge i en penibel situasjon. Hvordan skal Ursula von der Leyen kysse Jonas Gahr Støre på kinnet hvis han deltok i en krigshandling mot hennes hjemland?

Von der Leyen og Olaf Scholz har lært at i krig må man se gjennom fingrene med mye. Men en sabotasje av en rørledning som skulle holde tyskerne varme, kan gi en politisk backlash selv ikke Brussel og Berlin kan beskytte dem mot.

Båten ble i begynnelsen av september i fjor leid av fem menn og en kvinne som la ut fra marinaen i Hohe Düne, noen mil nord for Rostock i Tyskland. Deretter satte båten kurs mot internasjonalt farvann nord for Bornholm, der sabotasjen fant sted.

Tysk politi fattet tidlig interesse for båten, og da den ble undersøkt, ble det funnet spor av militært sprengstoff på bordet i salongen. Sprengstoffet var ifølge eksperter egnet til bruk under vann.

Den lille detaljen om sprengstoff virker nærmest bevisst for å fortelle dem som vet å se forskjell på fakta og fiksjon at dette er en villedning. Selv ikke glade amatører etterlater sprengstoff på salongbordet.

Man har nå lett seg frem til selskaper, men alle er anonyme. Hvis dette var en ekte historie, ville navnene foreligge.

Hvem som faktisk hadde benyttet båten i det aktuelle tidsrommet, har ikke vært lett å fastslå. Det polske selskapet Feeria Lwowa sto som leietaker, men viser seg å være et postboksselskap registrert i Warszawa.

Selskapet ble opprettet av to ukrainere i 2016, men ble fire år senere angivelig overført til en 32 år gammel ukrainsk kvinne bosatt på den russiskokkuperte Krim-halvøya. Hun nekter overfor journalister ethvert kjennskap til selskapet.

En 55 år gammel ukrainsk kvinne i Kyiv medgir derimot at hun er direktør, men vil ut over dette ikke svare på spørsmål.

Her kompromitteres Kyiv nærmest en passant, men for Kyiv er det illevarslende at man spinner videre på en story man ikke har kontroll over. Den er nemlig fiksjon.

Tysk politi har fastslått at en av de seks som var om bord i «Andromeda» da Nord Stream-rørledningene ble sprengt, utga seg for å være rumener. Passet han viste fram i marinaen i Hohe Düne, var imidlertid falskt, og etterforskerne mener med stor grad av sikkerhet å ha identifisert vedkommende som en 26 år gammel ukrainsk soldat.

Søk i sosiale medier knytter mannen til en nasjonalistisk organisasjon i Ukraina, men det er ikke kjent hvor han nå befinner seg. Ifølge slektninger tjenestegjør han i forsvaret og kan ikke nås.

Ukrainske myndigheter har nektet for å stå bak sabotasjen av rørledningene, og verken forsvarsdepartementet eller den militære etterretningstjenesten i landet vil svare på spørsmål om 26-åringen.

Hvis de ikke vil svare, har de noe å skjule, vil leseren tenke. Det er også meningen med opplysningen.

Journalister er eksperter på halvkvedede viser. Men hvorfor lar de seg bruke av e-tjenestene til å sverte Ukraina?

Amerikansk etterretning heller også i retning av at det var ukrainsk etterretning eller en pro-ukrainsk gruppe som sto bak sabotasjen, noe som styrker de europeiske gravejournalistenes funn.

Etter å ha levert indikatorene som peker mot Kyiv, forsøker NTB/mediene seg med en unnskyldning for Zelenskyj for å frita ham. I virkeligheten er dette det motsatte: Man legger løkken rundt halsen på Kyiv.

President Volodymyr Zelenskyj undertegner ikke nødvendigvis personlig på alle slike hemmelige operasjoner, og det er uklart i hvilken grad han blir orientert om dem på forhånd, mener de amerikanske etterretningskildene.

Den ukrainske presidenten har trolig gitt en generell tillatelse, for på den måten å kunne nekte kjennskap til enkeltoperasjoner, tror de.

Både den ukrainske sikkerhetstjenesten, etterretningstjenesten og hæren i landet har egne spesialstyrker som kan være i stand til å gjennomføre slike operasjoner, påpekes det.

Hva har fått amerikansk etterretning til å falle Ukraina i ryggen på denne måten? Det må være en grunn som strekker ut over Nord Stream. Ukrainerne får også skylden for politiske attentat inne i Russland og droneangrepet mot Kreml.

Vesten driver 5. generasjons krigføring mot landet de lover å hjelpe.

 

Saken fra NTB gikk ut 05.45 onsdag 31. mai:

Sporene etter Nord Stream-sabotasjen peker mot UkrainaID: 18208728

NTB har foto av seilbåten «Andromeda» i basen, f.eks. ikyV-EOMJHk. Det er fakta til saken

Stadig flere spor peker i retning av at det var ukrainere som sto bak sprengningen av de to Nord Stream-rørledningene på bunnen av Østersjøen sist høst.

 

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.