Nye etterretningsopplysninger antyder at en pro-ukrainsk gruppe sto bak sabotasje mot gassrørledningen Nord Stream, ifølge amerikanske tjenestemenn, skrev New York Times i går.

I dag skriver britiske The Times at etterretningen slett ikke er ny. Allerede en uke etter sabotasjen mot Nord Stream, skal en skandinavisk delegasjon i Brussel fått detaljerte opplysninger.

De ble fortalt å holde dette hemmelig. Navnet på den ukraineren som sto bak sabotasjen skal ifølge The Times ha sirkulert i etterretningskretser i månedsvis, men ikke gjort offentlig.

Hvis dette stemmer, så virker det som om Nato-representanter ønsket å beskytte Ukraina fra reaksjoner, særlig fra Tyskland.

Nato officials, it appears, wanted to protect Ukraine from a public spat with Germany, which had been dragging its heels over whether to deliver vital military aid, including Leopard 2 tanks and IRIS-T air defence systems.

Amerikanske kilder sier at ukrainske myndigheter ikke var delaktige i sabotasjen. Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov sier det samme.

– For meg er dette en rar historie. Historien har ikke noe med oss å gjøre, sier Reznikov.

Men hvis en fremstående ukrainer står bak aksjonen, så vil mistanken om en tilknytning til Zelenskyj og hans regjering allikevel oppstå. Dette vil trolig føre til skarpe reaksjoner.

Confusion over the relationship between Zelensky’s government and the saboteurs will breed suspicion. It will embolden those in Germany who are pressuring Olaf Scholz, the chancellor, to curtail military aid, and ultimately harm Ukraine.

Nå melder NTB at tyske etterforskere har gjennomsøkt en båt som kan ha blitt brukt under aksjonen.

Nyheten ble kjent etter at to anerkjente tyske medier, ARD og Zeit , meldte at tyske etterforskere har identifisert en båt som ble brukt under angrepet på de to gassrørledningene i september i fjor.

Onsdag bekreftet tyske etterforskere at de gjennomsøkte en båt mellom 18.og 20. januar i år fordi det var mistanke om at båten ble brukt til å frakte sprengstoffet som ble brukt.

Det skal ha vært fem menn og en kvinne med falske pass som leide en yacht fra et ukrainskeid selskap i Polen.

Etterforskningen pågår fortsatt, og har ennå ikke kommet til noen konklusjon, ifølge etterforskerne.

Disse rapportene skaper en viss uro, for det er nesten kun negative resultater uansett hva som blir konklusjonen.

Hvis Ukraina arrangerte aksjonen, vil dette trolig redusere vestlig vilje til å fortsette den massive støtten, særlig blant befolkningen.

Det vil også skape reaksjoner hvis det stemmer at myndigheter har kjent til dette i månedsvis, uten å informere sine borgere.

En tredje mulighet er at dette er falske nyheter, for å trekke vekk oppmerksomheten fra Seymour Hersh sine påstander. Russiske myndigheter har allerede kalt nyheten for en «avledningsmanøver».

– Det er åpenbart at de ønsker å avlede oppmerksomheten. Hvordan kan amerikanske tjenestemenn anta noe uten en etterforskning? sier Putins talsperson Dmitrij Peskov til det statlige nyhetsbyrået RIA.

Selv om den offentlige konklusjonen blir at det var en privat aksjon finansiert av en ukrainer vil det bli umulig å fjerne mistanken om en tilknytning til regimet i Kiev.

Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius  antyder også at sabotasjen kan ha vært en såkalt «falskt flagg»-aksjon, som var ment å sverte Ukraina.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Les også:

Var det USA og Norge som sprengte Nord Stream-rørledningen?

Kjøp bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.