Den svenske etterforskningen om hva som skjedde med Nord Stream er på vei inn i e ny fase. Ifølge lederen for etterforskningen Mats Ljungkvist vil en avgjørelse tas om noen få dager.

– Jag kan inte säga om det blir i morgon eller på onsdag eller på torsdag men ett beslut är i alla fall på gång, sier Ljungkvist til Expressen.

Det har gått mer enn 16 måneder siden sabotasjen mot Nord Stream 1 og 2. Nå er det kun dager til svenskene kommer ut med sin versjon.

– Det är så att det håller på och kokar i det här och jag kommer fatta ett beslut i ärendet. Men jag väntar fortfarande på vissa besked, vilket betyder att jag inte just nu kan säga när det blir. Men det kommer inte att ske under dagen i vart fall. Men jag kan inte säga om det blir i morgon eller på onsdag eller på torsdag riktigt än. Det vet jag senare i eftermiddag, sier Mats Ljungqvist.

Ljungqvist vil ikke si noe spesifikt hva avgjørelsen handler om.

– Jag vet svaret på din fråga, men jag vill inte föregripa det av olika skäl och det har att göra med att, som sagt, vi väntar in besked här och det är flera myndigheter involverade

Flere land, som Tyskland og Danmark, har også etterforsket lekkasjene. Ljungqvist sier at Sverige samarbeider med andre land om hvordan de skal kommunisere dette neste steget i saken.

Ljungqvist har i løpet av etterforskningen ikke kommentert mistanker om hvem som kan ha utført angrepene. Men i et brev til FNs sikkerhetsråd har Sverige, Danmark og Tyskland uttalt at en seilbåt ved navn Andromeda er hovedsporet. Båten skal ha blitt brukt til å frakte sprengstoffet som ble brukt til å ødelegge gassrørledningene. (NTB)

Andromeda skal ha befunnet seg i en svensk havn ved Sandhamn i Blekinge mindre enn to uker før eksplosjonen. Blekinge sørøst i Sverige ligger rett nord for åstedet for eksplosjonene som ødela gassrørledningene på bunnen av Østersjøen.

Båten Andromeda hadde tysk flagg, men ombord var det en gruppe menn fra Øst-Europa samt en kvinne. Besetningen skal ifølge et vitne ha snakket ukrainsk.

Expressens granskningar har också visat att flera spår efter sabotagegruppen leder till Ukraina.

Les også:

CIA: Kyiv bak Nord Stream-sabotasje

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.