Svensk påtalemyndighet innstiller etterforskningen av sprengningen av Nord Stream 1 og 2. Sverige sier at saken ikke berører landet i den grad at man vil bruke mer ressurser på den.

Påtalemyndigheten sier til TT at det ikke er mulig å oppklare eksplosjonene. Kritikere vil mene at saken er for politisk følsom og at det er den egentlige årsaken til at Sverige trekker seg.

Sverige overfører nå saken til Tyskland.

Gitt alt arbeidet som er nedlagt er det en merkelig avgjørelse. Sverige kaster kortene i en sak som sterkt berører forholdet mellom Russland og EU og forholdet til USA.

»Forundersøgelsen har været systematisk og grundig. Blandt andet er en lang række skibsbevægelser blevet analyseret for at forstå, hvad der er sket. Derudover er der foretaget en omfattende undersøgelse af gerningsstedet og afholdt flere afhøringer i sagen. På baggrund af den situation, vi har nu, kan vi konstatere, at svensk jurisdiktion mangler,« siger Mats Ljungqvist i pressemeddelelsen

Nord Stream fraktet russisk gass til Tyskland. Rørledning nummer to var enda ikke operativ da det ble sprengt i september 2022.

I en kommentar til den svenske etterforskningen sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov at Russland gjentatte ganger har bedt om opplysninger om etterforskningene i vestlige land, uten at de har fått innsikt i saken. (NTB)

Rørledningen kostet 80 milliarder å bygge. Den var deleid av Russland og utenlandske investorer.

 

https://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE16825508/sverige-dropper-efterforskning-af-nord-streamsabotage/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.