Russland anklager USA for å ha stått bak sabotasjen mot de to russiske gassrørledningene, noe som benektes fra amerikansk hold.

Danmark, Sverige og Tyskland etterforsker hendelsen i september, der eksplosjoner på bunnen av Østersjøen satte begge de to rørledningene ut av spill.

I et felles brev til Sikkerhetsrådet opplyser de tre landene at etterforskningen ennå ikke har gitt svar, men at den fortsetter. Noen anslått sluttdato kommer de ikke med.

De tre landene hevder videre at Russland er informert om etterforskningen, noe landets viseambassadør i FN benekter.

– Alle våre forsøk på å få informasjon fra dem er enten avvist eller ignorert, sa Dmitrij Poljanskij i Sikkerhetsrådet tirsdag.

Russland har utarbeidet et utkast til resolusjon med krav om internasjonal gransking, og det er ifølge diplomater ventet at dette vil bli lagt fram for avstemning i løpet av de kommende dagene.

I utkastet, som nyhetsbyrået DPA har fått tilgang til, vises det til at de to rørledningene, som russiske Gazprom er hovedeier av, ble sabotert etter «gjentatte trusler» fra USA.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.