Etter krav fra Russland møtes FNs Sikkerhetsråd tirsdag for å diskutere det russiske kravet om å opprette en internasjonal granskningkommisjon av jurister for å avklare hvem som sto bak sprengningen av Nord Stream-gassrørledningene. Russland krever også at Sverige offentliggjør sine funn. Kina støtter de russiske kravene.

The draft Russian resolution calls on Antonio Guterres, the UN Secretary-General, to set up an independent international commission of lawyers to investigate the Nord Stream incident. Earlier, China’s permanent representative to the UN, Zhang Jun, spoke out in support of the resolution.

Det russiske utkastet til resolusjon ber Antonio Guterres, FNs generalsekretær, om å opprette en uavhengig internasjonal kommisjon av jurister for å undersøke Nord Stream-hendelsen. Tidligere uttalte Kinas faste representant til FN, Zhang Jun, Kinas støtte til resolusjonen. (Euroweekly)

Krav til Sverige

Russland oppfordrer på nytt Sverige til å dele resultater fra den pågående etterforskningen av eksplosjonene som ødela Nord Stream-gassrørledningen i fjor.

– Nesten fem måneder har gått siden sabotasjen på Nord Stream 1- og Nord Stream 2-gassrørledningene. Likevel har svenske myndigheter hele denne tiden tiet. Hva er det Sveriges ledere er så redde for? skriver Russlands ambassade i Stockholm i et innlegg på Telegram.

Ambassaden gjentar det russiske utenriksdepartementets spørsmål om hvorvidt Sverige har noe å skjule. Ambassaden gjentar også Moskvas uttalelser, uten å legge fram bevis, om at Vesten sto bak eksplosjonene på rørledningene, som går fra Russland til Tyskland. (NTB)

Krever avstemning

Ifølge flere medier vil Russland kreve at det voteres over resolusjonsforslaget som vil bli fremlagt på Sikkerhetsrådets møte, som er stipulert til å starte kl. 15 lokal tid, tirsdag.

The meeting is scheduled for 15:00 local time and is expected to vote on the draft Russian resolution on an international investigation of the explosion at the pipeline, according to Russia’s state TASS news agency. (Daily Mail)

Foruten Sikkerhetsrådets fem permanente medlemmer (Russland, Kina, USA, Storbritannia og Frankrike), vil disse landene delta på tirsdagens møte: Albania, Brasil, Ecuador, Gabon, Ghana, Japan, Malta, Mosambik, Sveits og De forente arabiske emirater (UAE).

USA har, som Norge, karakterisert artiklene til den amerikanske journalisten Seymour Hersh som falske og usanne idet han hevder at USA, med norsk hjelp, sto bak sprengningene. Skulle USA eller et av de andre faste medlemmene i Sikkerhetsrådet legge ned veto mot resolusjonsforslaget, vil det kunne skape uro i flere land bare noen dager før ettårsdagen for det russiske angrepet på Ukraina.

Date and time scheduled for UN Security Council meeting on Nord Stream incident (Euroweekly)

UN Security Council is ‘set to hold meeting about Nord Stream pipeline explosions tomorrow’ as Moscow demands inquiry into gas ‘sabotage:’ Biden slams claims as ‘utterly false’ (Daily Mail)

China looks to convince world it can broker Russia-Ukraine peace (Bloomber/Japan Times)

Documents sendinger med Alf R. Jacobsen og Hans Rustad er nå sett av nærmere 100.000:


Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.