Både Russland og Ukraina har bedt om et ekstraordinært møte i Sikkerhetsrådet i forbindelse med sprengningen av Kakhovka-demningen. Så langt ser det ut til at mistanken mot Russland er sterkest. I så fall risikerer Russland et stort tap av goodwill. Økologisk destruksjon er noe alle land kan identifisere seg med.

Men det er andre ting i krigspropagandaen som er eget til til å forbause. Amerikansk etterretning fortsetter å lekke historier som gir ukrainere skylden for Nord Stream-sabotasjen. Nå er Washington Post igjen ute med en historie. Alle som har fulgt med, vet at denne avisen og New York Times er blitt talerør for etterretningstjenestene, akkurat som i det gamle Sovjet.

Nord Stream var en sofistikert operasjon som kun stater kan utføre. Likevel skal Washington ha oss til å tro at den ble utført av folk med vanlig dykkerutstyr.

Nå klistres Kyiv til operasjonen, siden det var «spesialstyrker» som sto bak. Kyiv kan ikke være annet enn bekymret over disse stadige avsløringene som gir dem skylden for å ha kuttet rørledningen mellom Russland og Tyskland.

Amerikanerne vil ikke ta ansvaret selv, men diskrediterer ukrainerne. Hvorfor?

Avis: USA kjente til ukrainske planer om Nord Stream-sabotasjeID: 18214555

Litt utvidet.

USA hadde etterretningsinformasjon om ukrainske planer om å angripe Nord Stream-rørledningene tre måneder før eksplosjonene skjedde, skriver Washington Post.

Den amerikanske etterretningstjenesten CIA fikk i juni i fjor, via en europeisk etterretningstjeneste, informasjon om at et team på seks personer fra de ukrainske spesialstyrkene hadde planer om å sprenge de to gassrørledningene, skriver avisen.

Dette skal CIA altså ha fått vite tre måneder før de to gassrørledningene ble sprengt i september i fjor.

Det er ikke kjent hvilken europeisk etterretningstjeneste CIA fikk opplysningene fra. Kilder sier til Washington Post at CIA delte informasjonen med Tyskland og «andre europeiske land».

De europeiske etterretningsopplysningene skal ha kommet fram i graderte dokumenter som ble lekket på nettplattformen Discord av den amerikanske 21-åringen Jack Teixeira i april. Detaljer om planen skal ha blitt delt med CIA i juni 2022, skriver avisen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.