Lekkasjen av hemmelige dokumenter fra Pentagon om Ukraina kan være styrt for å signalisere en endret politikk overfor Ukraina. Det har vært flere signaler den senere tid som markerer at kursen ikke lenger er fremover til seier.

Forsvarssjef Mark Milley sa nylig at han ikke hadde noe tro på at Ukraina ville klare å gjenerobre Donbas i løpet av et år. Det er altså ikke nok med to års krig. Krim er avskrevet.

Det passer at det lekkede dokumentet advarer mot for store forhåpninger til den varslede våroffensiven.

Vi får høre at ukrainerne har problemer med å samle nok ammunisjon og våpen. Dette høres ut som et påskudd. Offensiven har vært planlagt et halvt år, minst.

Problemer med å samle soldater, ammunisjon og utstyr kan gjøre at Ukraina kun vil gjøre «beskjedne territorielle framskritt» i en varslet motoffensiv, er vurderingen i et lekket amerikansk etterretningsdokument.

Washington Post skriver at vurderingen stammer fra tidlig i februar og er i et lekket dokument som er merket som svært hemmelig. Amerikansk etterretning peker på betydelige svikter i ukrainernes evne til å mønstre folk og utstyr, og mener disse problemene kan gjøre at ukrainerne sliter med å nå målene. (NTB)

Mer urovekkende er opplysningen om at ukrainerne har problemer med å samle nok folk. I januar kom meldinger om problemer med rekruttering. Det ble innført straffer for ikke å møte opp. Dette var nye toner.

Ukraina har mistet mange menn. Tallene er usikre, men nå snakkes det plutselig om 200.000 på begge sider.

Tallene i de første lekkede dokumentene virker ubegripelige. At Ukraina skulle ha mistet 75.000 og russerne 17.000 er hinsides alt vi vet om tapene.

Opprinnelig ble det spekulert i at lekkasjene var gjort av personer som ville stanse Washingtons drift mot krig med Russland. Nå virker det mer som en styrt lekkasje for å si til ukrainere at de må forberede seg på forhandlinger. Planene om gjenerobring er en drøm.

Dokumentet om den ukrainske våroffensiven kan indikere at ukrainernes strategi vil dreie seg om å ta tilbake omstridte områder i øst samtidig som styrkene også presser på sørover, i et forsøk på å ødelegge broen som forbinder Krim-halvøya til Russland, skriver avisa. Moskva annekterte halvøya i 2014 og bruker den nå som forsyningsrute til soldatene i Ukraina.

Kilder opplyser til avisa at amerikansk etterretning mener det er usannsynlig at Ukraina tar tilbake så mye territorium i våroffensiven som i den svært vellykkede offensiven i øst og sør i fjor høst. (NTB)

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.