NTB

Australia ber USA henlegge saken mot Wikileaks-grunnlegger Julian Assange, og president Joe Biden sier at han vurderer forespørselen.

52 år gamle Assange sitter fengslet i Storbritannia, men USA anklager ham for brudd på den amerikanske spionasjeloven og krever ham utlevert.

Bakgrunnen for anklagen er at Wikileaks i 2010 publiserte store mengder graderte amerikanske dokumenter om USAs krigføring i Afghanistan og Irak.

Storbritannias daværende innenriksminister Priti Patel undertegnet utleveringsordren i 2022, men den ble anket og saken har siden vært til behandling i det britiske rettsvesenet.

Assange er australsk statsborger, og Australia har i årevis bedt USA om å henlegge saken mot ham.

– Vi vurderer det, sa Biden da han fikk spørsmål om Australias forespørsel under en pressekonferanse onsdag.

De graderte dokumentene Wikileaks publiserte, ble lekket av den daværende amerikanske etterretningsanalytikeren Chelsea Manning.

Manning ble i 2013 dømt til 35 års fengsel, men daværende president Barack Obama reduserte senere straffen og Manning ble løslatt i 2017.

Australia mener at det er stort misforhold mellom USAs behandling av Manning og tiltalen mot Assange, som risikerer 175 års fengsel dersom han blir funnet skyldig i de 18 tiltalepunktene.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.