Et nytt tverrpolitisk initiativ ved republikaneren Thomas Massie og demokraten James McGovern oppfordrer Representantenes hus til å kreve at Joe Biden innstiller rettsforfølgelsen av Wikileaks’ grunnlegger Julian Assange. 

Anklaget for spionasje

Assange ble fengslet i London i 2019. USA forsøker å få ham utlevert på anklager om spionasje. Han skal ha publisert sensitiv informasjon om rikets sikkerhet.

Massie og McGovern oppfordrer sine kolleger til å bli med på «sterkt å oppfordre Biden-administrasjonen til å trekke tilbake den amerikanske utleveringsbegjæringen mot Julian Assange og snarest stanse all rettsforfølgelse av ham», skriver Fox News.

Skremmende presedens

Rettsforfølgelsen av Assange har helt siden starten vært svært omstridt. De som er for utlevering mener at han har skadet USAs nasjonale sikkerhet. Andre mener han bare har avslørt ubekvemme sannheter om den amerikanske regjering og at arrestasjonen av ham skaper en skremmende og farlig presedens for varslere og journalisters rettigheter.

– Internasjonale medier, menneskerettighets- og pressefrihetsforkjempere har gjentagne ganger uttrykt dyp bekymring i denne saken, skriver Massie og McGovern.

Den 79 år gamle Julian Assange-aktivisten Gloria Wildman på Piccadilly Circus i London. Foto: Alisdare Hickson, Wikimedia Commons

Undergraver USAs moralske autoritet

– I april ifjor argumenterte flere kongressmedlemmer overfor justisminister Merrick Garland for at ‘hver dag rettsforfølgelsen av Julian Assange fortsetter, er enda en dag da vår egen regjering undergraver vår moralske autoritet i utlandet og innskrenker pressefriheten i henhold til første grunnlovstillegg her hjemme’. Et eksempel: Assange-saken er blitt brukt av embedsmenn i Kina for å underbygge at USAs støtte til pressefriheten er «hykleri».

Australias statsminister Anthony Albanese skal denne uken til Washington hvor han skal møte Biden hvor han ifølge Fox News, sannsynligvis vil diskutere Assange-saken. Albanese har flere ganger de siste månedene oppfordret USA til å avslutte rettsforfølgelsen av Assange.

– Saken bør avsluttes

En talsmann for den australske regjering sier til Fox News at «Assanges sak har dratt ut i tid og den bør avsluttes»:

– Stats- og utenriksministeren har uttrykt dette overfor regjeringene i Storbritannia og USA, og det vil vi fortsette med. Australias regjering kan ikke gripe inn i et annet lands juridiske eller rettslige prosesser på samme måte som de ikke kan gripe inn i våre, men vi har forventninger om at Assange får rettferdig og human behandling, adgang til riktig medisinsk behandling og adgang til sitt juridiske team.

De to kongressmedlemmene skal efter planen overlevere et eget brev til Biden efter at de har mottatt underskrifter fra andre medlemmer av Representantenes hus.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.