Skulle Irak falle fra hverandre vil Tyrkia få et oljerikt Kurdistan på dørstokken. Det er en nærmest uutholdelig tanke for Ankara.

Tyrkia kan bruke PKK-geriljaen som påskudd til å intervenere. Den holder til i grenseområdene, og en tyrkisk offensiv kan ikke utelukkes.

Tyrkia er offisielt også bekymret for den fremtidige status til byen Kirkuk, som sitter på store oljerikdommer. Saddam drev arabisering og fordrev kurderne. Disse har nå vendt tilbake, og kan allerede være mange nok til å vinne en berammet folkeavstemning. Men byen huser også en stor gruppe turkomaner, som er i slekt med tyrkerne. Disse føler Ankara seg kallet til å forsvare, men det er ikke tvil om at oljerikdommen også spiller en stor rolle.

Ankara skulle gjerne intervenert, men kan ikke. Omkostningene vil bli for store. I forhold til USA, men også fordi konsekvensene er uoverskuelige.

he confidential report on strategic threats to the Turkish nation issued by Turkey’s National Intelligence Service (MIT) bore a simple title: «Iraq, Terror, Kirkuk and the PKK.» Copies of the explosive document were already lying on the desks of the Turkish president and of Prime Minister Recep Tayyip Erdogan before the beginning of the new year.

And it is explicit about the threats facing Turkey — especially the one posed by Iraq. Kurdish PKK militias have withdrawn to the northern part of Turkey’s neighbor to the south, and the region’s Kurdish population already enjoys far-reaching autonomy. Were Iraq to break apart, Ankara would suddenly be faced with a Kurdish state as a neighbor, a situation, the report makes clear, which could incite Kurdish separatists in south-eastern Turkey to continue their fight for independence.

Turkey Concerned as Kurds Take Control of Northern Iraq

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.