De to bombene som rammet en prokurdisk/venstreorientert demonstrasjon i Ankara lørdag, har krevd 86 menneskeliv, 186 er såret og av dem ligger 28 på intensiven.

Vi snakker om en av de største terroraksjonene Tyrkia har opplevd i nyere tid.

Hvem kan stå bak?

Ingen har påtatt seg ansvaret. Bombene sprang bare timer før PKK skulle erklære en ensidig våpenhvile. Det er valg i Tyrkia om bare noen uker og det prokurdiske partiet HDP er den store jokeren som kan ødelegge AKPs sjanser til en ny periode ved makten.  De som sto bak bombene må ønske at konflikten mellom PKK eskalerer.

Det var de samme kurdiskvennlige, venstreorienterte miljøene som ble rammet i grensebyen Suruc i sommer der 33 ble drept.

President Erdogan sa nå var tiden for samhold og brorskap, men dette er hule ord i mange kurderes ører. De tror ikke noe på ham. Tvertimot tror mange at krefter innen AKP kan stå bak.

Alle bombene rammer kurdernes side, ikke Erdogans.

 

«We are faced with a very big massacre, a vicious, barbarous attack,» HDP leader Selahattin Demirtas told reporters.

He drew a parallel with the bombing of an HDP rally in the southeastern city of Diyarbakir on the eve of the last election in June and a suicide bombing blamed on Islamic State in the town of Suruc near the Syrian border in July, which killed 33 mostly young pro-Kurdish activists.

 

Også etter Suruc var det mange som følte at Ankara bar skyld. Det ble hevdet at politiet hindret evakuering av de sårede.

Some activists saw the hand of the state in all three attacks on Kurdish interests, accusing Erdogan and the AK Party of seeking to stir up nationalist sentiment, a charge Turkey’s leaders have vehemently rejected.

«Suruc, Diyarbakir and now Ankara, all works of murderer Erdogan. We will tear down that palace,» said a 21-year-old university student, Tarik, who had been less than 50 meters from one of Saturday’s blasts.

Pockets of activists still at the scene chanted «Murderer Erdogan» and «the murderer AKP will give account».

Det som øker kurdernes mistenksomhet er at deres valgmøter er utsatt for bomber. Kurderne er også blitt IS’ verste fiende. De er nå presset både av den kurdiske staten og IS. Derfor blir de bare forbannet når Erdogan snakker på vegne av dem og later som om de er en nasjon.

Erdogan begynte krigen mot PKK på nytt i sommer, etter flere sammenstøt. Men mest fordi Erdogan frykter at PKKs søsterorganisasjoner i Syria har så stor suksess mot IS at de kan få apetitt på en egen stat.

Tyrkia sa det ville gå inn i krigen mot IS, men de fleste bombemål har vært kudere, ikke IS. Liksom Putin bomber anti-Assad-grupper, ikke IS.

 

Death toll in Turkish bomb blasts rises to 86: minister