Nytt

Recep Tayyip Erdogan fikk betalt for å spille på frykt. Hans AKP gikk fra 258 til 315, godt over grensen for å danne flertallsregjering.

Erdogan startet krigen med PKK igjen og de blodige terrorangrepene i Suruc og Ankara har skremt velgerne.

“The election results show that the politics of fear and division worked,” said David L. Phillips, a former State Department adviser who now serves as director of the Peace-Building and Rights Program at Columbia University. “Now an emboldened Erdogan is likely to have more bravado and be more antagonistic.”

Nasjonalistene i MHP sank fra 80 til 41 og kurdisk-venstreorienterte HDP gikk fra 80 til 59. Taperen er den ikke-islamistiske del av Tyrkia og Europa som nå vil møte en mer kravstor Erdogan.

Det er ventet at Erdogan nå vil diktere betingelsene hvis fredsforhandlinger skal gjenopptas.

“If Kurds don’t feel their rights can be achieved through the ballot box, they will turn to the PKK,” said Mr. Phillips. “This election is bad news for peace at home, and peace abroad.”

Valgresultatet er også dårlige nyheter for Europa, som gjerne vil ha hjelp til å stanse strømmen av migranter. Erdogan vil ikke bare ha penger, han vil ha politiske konsesjoner. Han vil at EU slutter å bry seg om innenlandske forhold, og han vil ha visumfrihet for tyrkere. Hvis EU innrømmer ham det vil det gjøre Schengens yttergrense helt illusorisk. På litt lengre sikt vil han ha EU-medlemskap.

Det er en maktfull president som har fått sin flertall og han vil vite å bruke det. AKP-tilhengere samlet seg natt til mandag utenfor kontorene til Daily Zaman, en av de få avisene som Gülen-systemet har igjen, og tutet aggresivt. AKP har ikke lagt skjul på at de nå har mandat også til å gå løs på de gjenværende opposisjonsavisene.

http://www.wsj.com/articles/erdogan-seeks-to-consolidate-rule-in-turkish-election-1446363600