Nytt

Recep Tayyip Erdogan hadde planer om å bli superpresident, med fullmakter som ville stilt andre presidenter i skyggen. I stedet mister hans parti, AKP, flertallet i nasjonalforsamlingen. Stjernen falmer.

AKP ligger an til å få bare 41 prosent, mens koalisjonen HDP får godt over sperregrensen på 10 prosent. En sperregrense på hele 10 prosent begunstiger selvsagt de store partiene og spesielt det største. Tyrkia er «rigged» slik at AKP styrer. Partiet  ville fått HDPs mandat hvis partiet ikke hadde nådd sperregrensen. Winner takes all.

Det har eksplodert flere bomber på HDPs valgmøter og flere er blitt drept og såret. HDP er en koalisjon mellom kurdere, feminister, venstreorienterte, gay- og miljøaktivister. Alt Erdogan ikke har plass til. De representerer mange mennesker. Tyrkia er en splittet nasjon. Omverdenen hører bare om Erdogan, men innad er Tyrkia splittet. Omlag halvparten orker ikke leve i en islamistisk republikk med enesker, en ny sultan.

On Friday, during the last leg of election campaigning, two bombs went off in the country’s predominantly Kurdish southeast, killing two people and injuring more than 100 H.D.P. supporters during a political rally.

“I’ve never seen so much tension on the streets,” said Berna Ince, 44, a teacher, who cast her vote in the Sariyer district of Istanbul on Sunday. “At times it felt like we were going to war instead of going to vote.”

Folk begynner å få nok av Erdogan. Han er blitt mer og mer imperial med årene. Offisielt skal presidenten være høyt hevet over partipolitikk, men Erdogan har drevet uhemmet kampanje for AKP. Det ser ut til å ha slått tilbake.

“Erdogan’s salvos over the past week show how nervous he is about the outcome of this election,” said Ugur Kaplan, 24, a student who voted in Istanbul on Sunday. “The A.K.P. has lost votes, and it’s because of him. People are tired of having their lives dictated by one nutty man. It’s time for change.”

http://www.nytimes.com/2015/06/08/world/europe/turkey-election-recep-tayyip-erdogan-kurds-hdp.html?_r=0