Nytt

En kurdisk parlamentariker holdt tirsdag en tale i nasjonalforsamlingen, og og skiftet til kurdisk. Det har bare skjedd en gang før at noen har talt kurdisk i nasjonalforsamlingen. TV avbrøt umiddelbart overføringen.

Turkey’s state television cut off the live broadcast of the official, Ahmet Turk, as he spoke to members of his political party, the Democratic Society Party, or D.T.P. It was the second time in recent history that a speech was delivered in Kurdish in Turkey’s parliament. In 1991, Leyla Zana spoke her native language when she was sworn in as a deputy. She had immunity as a lawmaker, but it was later stripped and she served 10 years in prison on other Kurdish-related charges.

Turkey has a troubled past with its Kurds, who make up at least a fifth of its population. The Turkish military fought a war with a Kurdish militant group, the Kurdistan Workers’ Party, or P.K.K., in the predominantly Kurdish southeast in the 1980’s and 1990’s. The area was subsequently governed by martial law and speaking Kurdish was prohibited.

The violence has decreased dramatically, and Kurdish is no longer banned as a language, but its public use at rallies, on fliers, or in ads is still illegal. Kurdish officials like Mr. Turk have been trying to push the boundaries of those rules.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan havnet i voldsomt klammeri med Shimon Peres under Gaza-krigen. Midt oppe i indignasjonen over Israel er det grunn til å minne om behandlingen Tyrkia gir kurderne. Erdogan har ennå ikke tatt representantene for DTP i hånden, og det verserer tre rettssaker mot Ahmet Turk, og partiet trues med oppløsning.

Den tyrkiske nasjon ser ikke ut til å ha blitt noe mer solid på 90 år. Man drepte også armenerne med henvisning til at de truet nasjonen.

I Israel sitter araberne i Knesset. Hvordan ville reaksjonen blitt om de ble nektet å snakke arabisk? Da regjeringen ville forby de arabiske partiene å stille til valg, fikk det stor oppmerksomhet. Kurdernes sak derimot blir nesten ikke bemerket.


Kurd’s Speech Defies Turkish Taboo