Nytt

Saudi-Arabia reduserer sin oljeproduksjon til det halve etter brannene nattens angrep på to svært sentrale oljefasiliteter forårsaket. Dermed forsvinner 5 millioner fat olje, tilsvarende 5% av verdens oljeproduksjon per dag. Oljeprisen kan komme til å bikke 100 dollar fatet.

Saudi-Arabias daglige oljeproduksjon kan være redusert med fem millioner fat etter angrepene natt til lørdag, sier kilder til Wall Street Journal og Reuters.

Stemmer anslaget, betyr det at Saudi-Arabias oljeproduksjon er omtrent halvert. Fem millioner fat utgjør rundt 5 prosent av verdens totale oljeproduksjon.

Reuters og Wall Street Journal henviser til flere anonyme kilder med kjennskap til saken.

Angrepene natt til lørdag ble gjennomført med droner, og Houthi-bevegelsen i Jemen har tatt på seg ansvaret. De rammet to anlegg tilhørende det statseide Saudi Aramco. Et av dem var prosesseringsanlegget i Buqyaq, som regnes som verdens største. (NTB)

Hva som egentlig skjedde da de to av de mest sentrale oljeanleggene i Saudi-Arabia ble angrepet natt til lørdag er ennå ikke klart. Den iransk-støttede Houthi-militsen har tatt på seg ansvaret. Med klar referanse til Saudi-Arabias mangeårige krig i Jemen, sier militsen at de sendte 10 droner i et angrep de kaller «Operation Balance of Deterrence 2» (Operasjon avskrekkings-balanse 2).

Brannene skal være under kontroll, men saudiarabiske myndigheter har lagt lokk på all informasjon om hva som egentlig skjedde og konsekvensene av brannene. Likevel kunne Wall Street Journal lørdag ettermiddag melde at Saudi-Arabia halverer sin oljeproduksjon med øyeblikkelig virkning.

Oljefeltet Khurais ble også rammet, opplyser det saudiarabiske innenriksdepartementet. Det antas å produsere over 1 million fat olje per dag. Innenriksdepartementet bekrefter at brannene brøt ut som følge av droneangrep. (NTB)

På nettet herjer spekulasjonene. Noen hevder at det var modifiserte utgaver av det iransk-produserte (opprinnelig kinesisk teknologi) Nasr-missilet, skutt ut fra Irak som rammet verdens største råolje-anlegg.

Vrakrester som angivelig skal vise at det ble brukt missiler i angrepet. Foto: Twitter

 

Vrakrester som angivelig skal vise at det ble brukt missiler i angrepet. Foto: Twitter

 

Andre spekulerer i at droner kan ha blitt brukt for å ramme Saudi-Arabias Patriot-missiler, beregnet på å skyte ned fly, droner og missiler, og at det så ble brukt missiler fra Jemen i angrepet.

Oljeanalytikere mener at oljeprisen kan komme opp i over 100 dollar per fat:

The closure will impact nearly 5 million barrels of crude processing per day, affecting 5 percent of the world’s daily oil production. And while Aramco is confident that it can recover quickly, if it can’t, however, the world could face a production shortage of as much 150MM barrels per month. An outcome which could send oil prices into the triple digits. (Yahoo Finance/Oilprice.com)

Uansett om det var droner eller missiler, og uansett hvorifra de kom, er det liten tvil om at det er Iran som er den egentlige avsenderen. Krigsfaren blir ikke mindre etter dette.

Saken oppdateres.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Les også

Les også