Passasjerer ved Abha-flyplassen i Saudi-Arabia som ble truffet av raketter fra Jemen, 24. juni. Foto: Nael Shyoukhi/Reuters/Scanpix

Droneangrepet på en oljeledning i Saudi-Arabia i mai var det ikke houthiene i Jemen som sto bak, selv om de påtok seg angrepet. Dronen kom fra Sør-Irak, sier amerikanske etterretningskilder til Wall Street Journal.

Angrepet kom fra Irak, hvilket vil si at det var Iran som sto bak. En rekke militser i Irak blir styrt av Iran.

Angrepet var rettet mot to pumpestasjoner knyttet til den 1.200 kilometer lange East West-rørledningen. Den transporterer daglig 5 millioner fat olje fra den østlige delen av Saudi-Arabia til en terminal ved Rødehavet, men måtte stenge etter angrepet.

Houthi-opprørerne i Jemen påtok seg ansvaret for droneangrepet og hevdet at det var et svar på Saudi-Arabias krigføring mot dem i Jemen. Amerikansk etterretning trekker en annen konklusjon.

Dronene kom fra det sørlige Irak, og avsenderen var trolig en iranskstøttet militsgruppe der, mener de.

Det løfter angrepet opp i en helt annen kategori. Iran ønsker å fremprovosere en konfrontasjon med USA.

Samtidig er det et så frekt angrep at USA ved neste korsvei blir nødt for å svare. Ikke med fullskala krig, men med et kirurgisk angrep.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂