India og Russland ser etter måter for å utdype handelsforbindelsene på.

Moskva ser på det sørasiatiske landet som et alternativt marked for sine produkter i møte med lammende vestlige sanksjoner, mens New Delhi på sin side håper å redusere et økende handelsunderskudd, skriver Indias byråsjef, Nirmala Ganapathy i The Strait Times.

Indias import fra Russland femdoblet seg til 41,56 milliarder dollar mellom april 2022 og februar 2023 sammenlignet med den foregående tilsvarende perioden, hovedsakelig på grunn av oljeimport, mens eksporten til landet har nådd 3 milliarder dollar.

Russland, som ikke er i stand til å selge til Vesten på grunn av Ukraina-krigen, har solgt olje til reduserte priser både til India og Kina.

I et forsøk på å øke handelen dro en indisk forretningsdelegasjon på 50 medlemmer fra landbruks- og matforedlingssektoren til Russland på et firedagers besøk fra 24. april for å se etter muligheter der.

– Vi ser på dyrefôr, soyabønner og ferdigretter, sa Dr. Ajay Sahai, generaldirektør og administrerende direktør i Federation of Indian Export Organisations.

Delegasjonen tilbrakte fire dager i Moskva og St Petersburg.

Dr. Sahai bemerket at «det enorme handelsunderskuddet er en bekymring, men det er også en mulighet til å øke eksporten eksponentielt».

– Vi må diversifisere eksporten til biler og bilkomponenter, elektronikk, medisinsk utstyr, solceller, tekstiler, mat og landbruk, sa han.

Til tross for de stadig tettere båndene til USA og Vesten har India fortsatt å opprettholde tette bånd til Russland.

India innfører statlig kontroll av ytringer på sosiale medier

De to landene har tette forsvarsbånd, og 60 prosent av de indiske våpnene er av russisk opprinnelse, noe som gjør det nødvendig for India å gå en balansegang i Ukraina-krigen.

I FN har India, til stor frustrasjon for Vesten, avstått fra å stemme mot Russland i mange resolusjoner, men har oppfordret Moskva til å søke en fredelig løsning på uenighetene og en slutt på krigen i Ukraina.

De to partene er nå i diskusjoner om å åpne en maritim korridor mellom den sørlige havnebyen Chennai og Vladivostok, en havneby ved Stillehavet i Russland.

Ruten, som har vært under arbeid siden 2019, vil halvere transittiden for gods til 20 dager, sammenlignet med den nåværende ruten som går til Russlands fjerne øst gjennom Europa.

India har også vurdert å sende varer gjennom den internasjonale nord-sør-transportkorridoren, et 7 200-km langt nettverk av jernbaner, motorveier og sjøruter som forbinder Russland og Iran med India.

– Det er ikke klart om handelen mellom India og Russland, som er ganske blodfattig, kan dra nytte av det nåværende oppsvinget som følge av oljesituasjonen. Det er absolutt en mulighet fordi Russland er sanksjonert av Vesten, sier Manoj Joshi, fremtredende stipendiat ved Observer Research Foundation i New Delhi.

– Men når det gjelder produksjon av produkter, vil India finne det vanskelig å konkurrere med Kina. Selvfølgelig kan offisielt styrt handel være et alternativ, men det har sine begrensninger.

India: Tidligere parlamentsmedlem skutt og drept på direkte-TV

Eksporten har økt, men langt mer beskjedent enn importen. Indias eksport til Russland, som omfatter tekniske varer, legemidler og kjemikalier, steg til 337,58 millioner dollar i februar 2023 fra 280 millioner dollar i oktober 2022.

For eksempel kjøper Russland allerede flere landbruksvarer fra India. Mellom februar 2022 og februar 2023 økte kaffeeksporten fra 4 millioner dollar til rundt 7 millioner dollar.

Men en ordning for å betale i rupees og rubler har ikke tatt av på grunn av flere problemer, inkludert valutakursforskjeller. Rapporter sier at dette sannsynligvis har påvirket hvordan India vil betale for militære reservedeler og nytt utstyr fra Russland.

Likevel har Russland ny motivasjon til å utdype handelen med India, selv om avhengigheten av Kina øker, sier analytikere.

– Større økonomisk og politisk engasjement med India er en stor gevinst for Moskva. Ikke bare kan det til slutt åpne et større energimarked enn Europa, men et styrket forhold kan gi en motvekt til Kina og hjelpe Moskva fra å gli inn i en underordnet rolle overfor sin østlige nabo, sier Chris Weafer, administrerende direktør i Macro-Advisory Limited, et uavhengig strategisk konsulentfirma i Eurasia-regionen.

Handelen mellom Kina og Russland nådde rekordhøye 190 milliarder dollar i 2022, ifølge det kinesiske tollvesenet.

– For India bidrar tilgangen til rabattert russisk olje, kull og (etter hvert) gass pluss gjødsel og andre materialer, til å skape en sikrere forsyning av kritiske industrimaterialer, noe som vil bidra til at store deler av den indiske økonomien blir mer konkurransedyktig globalt og vil øke og diversifisere eksporten. Det vil etter hvert bidra til å skape flere og bedre betalte arbeidsplasser, avslutter Weafer.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.