Nesten all russisk oljeeksport har i år gått til Kina og India, opplyser regjeringen i Moskva. Vestlige sanksjoner har bidratt til at oljen renner nye veier.

Kina og India har i år mottatt om lag 90 prosent av oljen som Russland har eksportert til utlandet – cirka 50 prosent til Kina og 40 prosent til India.

Ifølge visestatsminister Aleksandr Novak har oljeeksporten til Europa falt til 4–5 prosent. Tidligere lå andelen på 40–45 prosent.

– Hovedpartnerne i den nåværende situasjonen er Kina hvis andel har vokst til anslagsvis 45–50 prosent, og selvsagt India, sier Novak, som har Russlands energisektor som del av sitt ansvarsområde.

– Tidligere var det knapt noen forsendelser til India. På to år har den totale eksportandelen til India steget til 40 prosent, føyer han til.

Ifølge Novak hadde Russland allerede begynt å gjøre endringer i energieksporten før de vestlige sanksjonene ble innført i 2022 som følge av Russlands krig mot Ukraina.

– Restriksjonene og importforbudene mot forsyninger til Europa og USA har kun akselerert reorienteringsprosessen av energistrømmen, sier han.

Borrell ber EU slå ned på indisk videresalg av russisk olje

Indias oljeminister: – Olje­markedet handler ikke om altruisme

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.