Millioner av mennesker kan dø av sult som følge av krigen i Ukraina. Det mener den tyske utviklingsminister Svenja Schulze (SPD), som også stiller spørsmål ved om samarbeidet med Russland noen gang kan normaliseres.

Verdens matvarepriser har steget med en tredjedel og er nå på rekordnivå, og det er et dystert fremtidsbilde den tyske utviklingsministeren gir i intervjuet med Bild am Sonntag. Hun understreker at The World Food Programme (WFP) foreløpig legger til grunn at langt mer enn 300 millioner mennesker lider av akutt sult og reviderer likevel prognosene ytterligere oppover.

– Situasjonen er veldig dramatisk. Det bitre budskapet er at vi står overfor den verste hungersnøden siden andre verdenskrig, med millioner døde, sier Svenja Schulze, som mener situasjonen skyldes pandemien, tørken og nå krigen i Ukraina.

Korn for drivstoff, ikke mat

Samtidig som det er akutt mangel på mat, krever det grønne skiftet at landene erstatter fossilt brensel med blant annet hvete, palmeolje, raps og mais. I Tyskland består 4,4 prosent av drivstoffet av mat og fôr, inkludert 2,7 milliarder liter drivstoff fra vegetabilske oljer, som tilsvarer nesten halvparten av Ukrainas høsting av solsikkeolje.

Svenja Schulze er tydelig på at hun legger skylden for hungersnøden på Vladimir Putin, som hun mener utpresser omverdenen med mat. Dette til tross for at Tyskland og Europa samtidig krever total boikott av russiske varer.

– Putin utnytter det faktum at mange land rundt om i verden er avhengige av russiske og ukrainske landbruksprodukter. Han har stjålet korn fra Ukraina og vil bare dele det med land som er utvetydig pro-russiske.

For å forlenge blokaden mot Russland ytterligere har Tyskland derfor økt bistanden til land som ellers er avhengige av russiske produkter. Utviklingsministeren sier at hun nylig har godkjent ytterligere 50 millioner euro i bistand til Moldova og 27 millioner euro til Georgia. Samtidig har Tyskland økt nødprogrammet for Ukraina fra 122 millioner til 185 millioner euro.

Vanlig samarbeid utelukket

Svenja Schultze ser ingen vei til et normalisert forhold til Russland. Da Russlands visefinansminister nylig talte på et møte i Verdensbanken, var hun en av dem som valgte å forlate rommet. Ministeren har heller ikke til hensikt å samarbeide med sine russiske kolleger på det kommende G-20-toppmøtet, til tross for at Russland er invitert av Indonesia.

– Ingen kan i dag seriøst si hvordan forholdet til Russland vil se ut i fremtiden. Hvis man bruker standarden om at vi kun jobber med demokratier, får jeg alvorlige problemer i utviklingssamarbeidet. En ting er klart: så lenge denne brutale angrepskrigen raser, er samarbeid med Putin uaktuelt, sier Schulze.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.