NTB

18 millioner innbyggere, 40 prosent av Ukrainas befolkning, trenger humanitær hjelp, og behovet styrkes nå som vinteren kommer, uttaler FNs nødhjelpskontor.

– Omfanget av det humanitære behovet i Ukraina, mer enn halvannet år inn i krigen, er enormt, sa FNs nødhjelpskontors koordineringsdirektør Ramesh Rajasingham på vegne av FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths i et møte i FNs sikkerhetsråd tirsdag.

Han viste til at det fortsatt mangler rundt 1,9 milliarder dollar av det forespurte beløpet på 3,9 milliarder dollar til humanitære formål i Ukraina for inneværende år.

– Idet vinteren nærmer seg og temperaturene begynner å falle under frysepunktet, kommer de humanitære behovene til å bli forsterket, sa Rajasingham.

Rundt 4 millioner personer som bor i regioner som er under russisk okkupasjon – Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporizjzja – er i stor grad avskåret humanitær hjelp, advarte Rajasingham.

– Vi er ekstremt bekymret over situasjonen for de sivile i disse områdene og som vi er ute av stand til å nå fram til i noe tilfredsstillende omfang, sa han.

– Som sagt før, så er det igjen slik at alle parter, i henhold til humanitær folkerett, må tillate og tilrettelegge for rask og uhindret forsendelse av humanitær hjelp til trengende sivile, sa Rajasingham.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.