FNs nødhjelpskoordinator Martin Griffiths opplyste torsdag kveld om at utskipningen av korn fra Odessa kan starte opp fredag, men at det fortsatt gjenstår essensielle detaljer det forhandles om. Blant annet diskuteres det nå hvilken rute de ferdiglastede skipene skal ta ut gjennom Svartehavet.

På en pressekonferanse i regi av FN sa Griffiths at tyrkiske, russiske og ukrainske militære tjenestemenn jobbet med et FN-team på et felles koordinasjonssenter i Istanbul for å hamre ut standard driftsprosedyrer for avtalen som ble avtalt av de fire partiene sist fredag.

Det er detaljerte forhandling basert på avtalen, sa Griffiths til FNs medlemsland i en orientering.

Men uten slike standard driftsprosedyrer kan vi ikke administrere en sikker passering av fartøy. Prosedyrene våre må være  klare og forstått av den kommersielle sektoren, sa Griffiths på pressekonferansen. (Al-Jazeera)

Når utskipingen er i gang og avtalen er iverksatt fullt ut, kan eksporten til slutt komme opp på samme nivå som før krigen, sier Griffiths. Det tilsier en eksport på fem millioner tonn korn i måneden. Tjue millioner tonn fra fjorårets avling venter fortsatt på å bli eksportert, ifølge tall fra Ukraina. (NTB)

Korn til Libanon

Parallelt med forhandlingene i Tyrkia, ankom torsdag det syyrisk-registrerte skipet Laodecia havnen i Tripoli, med bygg skipet ut fra Feodosia på Krim-halvøya, som ble okkupert og annektert av Russland i 2014.

Et syrisk lasteskip, sanksjonert av USA, lastet med det Ukraina sier er stjålet bygg fra landet, har lagt til kai i Libanon, opplyste den ukrainske ambassaden til Libanon. Ifølge den ukrainske ambassaden i Beirut, la lastfartøyet Laodicea til kai i havnen i Tripoli, Libanons nest største by, torsdag. (Al-Jazeera)

UN says details for safe Ukraine grain shipments still unresolved (Al-Jazeera)

Syrian ship carrying ‘stolen’ Ukrainian grain docks in Lebanon (Al-Jazeera)

Les også:

Viktig tilnærming: Blinken og Lavrov samtaler for første gang siden Ukraina-invasjonen

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.