Russland fornyer ikke avtalen som tillot eksport av ukrainsk korn. Russland sier en rekke krav må oppfylles før det kan bli aktuelt å inngå en ny avtale.

Beslutningen kommer ikke helt overraskende. Avstanden er blitt større mellom Russland og Nato/Ukraina. De diplomatiske forbindelser er skåret ned til et minimum, 200 milliarder dollar tilhørende den russiske sentralbanken er frosset.

Smedshaug fra Agri Analyse forklarte i Dagsnytts morgensending at russerne ikke får forsikret skipene sine, de får heller ikke ordnet transaksjoner fordi de er utestengt av Swift-systemet.

I fjor sank Ukrainas eksport fra 45 millioner tonn til 32. Men noe av bortfallet ble kompensert ved at Russland økte sin eksport til 35 millioner tonn.

Russland er også misfornøyd med at en ammoniakkledning som går fra Togliatti til Vesten, ble sabotert for en god stund siden. Ammoniakk er nødvendig for fremstilling av kunstgjødsel.

FN-avtalen, som Tyrkia var med på å fremforhandle, har latt Ukraina sende over 32 millioner tonn korn og andre landbruksprodukter forbi russiske krigsskip i Svartehavet siden i fjor sommer.

Avtalen har blitt forlenget flere ganger, senest med 60 dager i mai.

På en videooverført pressekonferanse mandag formiddag sier Kreml-talsperson Dmitrij Peskov at Russland vil være villig til å fornye avtalen når en rekke krav er oppfylt.

– Da vil Russland umiddelbart komme tilbake til avtalen, sier han.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.