Lever farlig: Hjelpearbeidere på jobb i Tunisia, ved grensen til Libya. Foto: AP Photo/Yousef Murad

2023 har vært et usedvanlig dystert år for FNs hjelpearbeid. Hele 62 medarbeidere er drept, og mange er såret og bortført hittil i år. Hjelpearbeid er livsfarlig å bedrive en rekke steder i verden.

Hittil i år er 62 hjelpearbeidere drept, 84 såret og 34 kidnappet. 2023 tegner dermed til å bli minst like tragisk som fjoråret, da 116 hjelpearbeidere ble drept på jobb.

Hjelpearbeidere er fortsatt svært utsatt, viser fersk statistikk fra Aid Worker Security Database , utarbeidet av Humanitarian Outcomes.

Antallet ofre er skremmende både for hjelpeorganisasjoner og for enkeltmennesker som skal rekrutteres til denne typen jobber. Det kan bli vanskelig å få folk til å ville være med og hjelpe i de utsatte områdene.

NTB-Nils-Inge Kruhaug melder om saken.

Lørdag markeres Verdens humanitære dag. Det skjer på 20-årsdagen for terrorangrepet mot FNs hovedkvarter i Iraks hovedstad Bagdad, der 22 av organisasjonens ansatte ble drept.

Blant ofrene var FNs tidligere høykommissær for menneskerettigheter, den brasilianske diplomaten Sérgio Vieira de Mello. Få måneder tidligere var han utnevnt til FNs spesialutsending til Irak.

150 andre mennesker, blant dem mange hjelpearbeidere, ble såret da en selvmordsbomber utløste en kraftig bilbombe ved Canal Hotel i Bagdad.

Nettopp islamistisk motivert terror har tradisjonelt utgjort n betydelig del av trusselbildet. Islamistiske grupper ser ikke ut til å ta noen form for hensyn til mennesker som er til stede for å yte humanitær bistand, de oppfattes i stedet som terrormål.

Dramatiske følger

– Verdens humanitære dag og bombingen av Canal Hotel vil alltid være en anledning preget av blandende og fortsatt rå følelser både hos meg og mange andre, sier FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths.

Terroraksjonen fikk dramatiske følger. FN trakk i løpet av kort tid de fleste av sine 600 ansatte ut av Irak, og mange hjelpeorganisasjoner fulgte etter.

Angrepet fikk også følger for FN virksomhet i andre konfliktfylte land, der nærværet ble redusert og sikkerhetstiltakene trappet opp.

Farligst i Sør-Sudan og Sudan

Sør-Sudan har i flere år vært det aller farligste landet å jobbe i for hjelpearbeidere. Så langt i år er 22 hjelpearbeidere drept i 40 angrep i Sør-Sudan.

Her er det i stor grad brutal maktkamp mellom væpnede klaner og bandittgrupper som driver volden. Landet er hovedsakelig kristent (60 prosent kristne).

Nabolandet Sudan følger på andreplass på den dystre lista. Dette er et sterkt muslimsk land (91 prosent muslimer), og religion spiller en vesentlig rolle i voldshendelsene.

I Sudan har det hittil i år funnet sted 17 angrep som har kostet 19 hjelpearbeidere livet i år. For hjelpearbeidere i landet er 2023 dermed det mest dramatiske året siden konflikten i Darfur i årene 2006 til 2009.

Også i Den sentralafrikanske republikk, Mali, Somalia og Ukraina lever hjelpearbeidere farlig, viser statistikken.

I fjor ble det til sammen registrert 444 angrep på hjelpearbeidere i verden, året før 460 angrep.

– Hvert eneste år blir det drept nesten seks ganger så mange hjelpearbeidere som på den mørke dagen i Bagdad i 2003, og det store flertallet av dem er lokale, sier Griffiths.

– Straffrihet for disse forbrytelsene er et arr på vår felles samvittighet. Det er på høy tid at vi begynner å snakke om respekt for internasjonal humanitær lov og gjør noe med straffefriheten som rår, avslutter FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.