Opprørs-barnesoldater samles i Gumuruk, mens de forbereder seg på å overlevere våpnene sine ved en demobiliseringsseremoni i Jonglei delstat, øst i Sør-Sudan, 27. januar 2015. Arkivfoto: Katy Migiro / Reuters / NTB Scanpix

Nesten 1.000 personer ble drept da seks sørsudanske landsbyer ble angrepet sist lørdag, oppgir en tjenestemann i landet.

Minst 379 andre ble såret, noen av dem kritisk, opplyser fylkespolitikeren John Dak Gatluak til nyhetsbyrået DPA.

Han sier at tungt bevæpnede menn fra folkegruppen Murle angrep seks landsbyer i delstaten Jonglei.

Blant de døde var det 230 kvinner og 270 unge menn, som forsøkte å beskytte sine familier og naboer, ifølge Gatluak.

Hjelpearbeider drept

Leger Uten Grenser opplyser at en av organisasjonens ansatte ble drept i kampene. To andre ble såret.

– Da kampene startet lørdag, var en pasient og tre Leger Uten Grenser-ansatte på vårt helsesenter. Befolkningen i Pieri flyktet inn i skogen og til nærliggende landsbyer. Flere landsbyer ble satt fyr på, og hus i Pieri ble plyndret. Urolighetene varte til søndag ettermiddag, skriver organisasjonen i en pressemelding onsdag.

Angriperne skal ha vært utstyrt med rakettramper og maskingevær. Det letes nå etter landsbyboere som flyktet inn i skogen, og dødstallet kan komme til å stige.

President Salva Kiir fordømmer volden, ifølge en talsmann.

Lokale myndigheter tror angrepet var en hevn for et lignende angrep i februar, da menn fra den etniske gruppen Lou Nuer stjal kveg og bortførte barn fra Murle-folket.

FN gransker

De to folkegruppene har i mange år vært i konflikt om beitemarker og andre naturressurser.

FNs fredsbevarende styrker i Sør-Sudan (UNMISS) har sendt et team for å etterforske sammenstøtene, opplyser FNs spesialutsending David Shearer.

– Disse voldelige angrepene på sivile samfunn som ledd i en pågående hevnspiral, må stanse, sier Shearer.

Ifølge FN kan volden delvis skyldes at partene i Sør-Sudan ikke har greid å bli enige om utnevnelsen av guvernører til landets ti delstater, noe som har skapt et maktvakuum i blant annet delstaten Jonglei.

– Vi ber regjeringen og andre parter innstendig om å inngå kompromiss og bli enige om disse viktige stillingene slik at delstatene kan iverksette tiltak for å hindre konflikt, bygge fred og bidra i responsen på covid-19, sier Shearer.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.