På dette bildet fra 25. juli 2019 står etiopiske migranter fra Tigray i kø mens de telles av smuglere etter ankomst fra Djibouti til kystlandsbyen Ras al-Ara i Lahj, Jemen. Ifølge FNs internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM) steg antallet kvinner som tok turen fra nesten 15 000 i 2018 til mer enn 22 000 i 2019. Nå er kamphandlingene blitt så harde at Sudan fremstår som et nytt, midlertidig mål for folk fra Tigray-provinsen i Etiopia. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB

Opptil 200.000 flyktninger kan rømme til Sudan på flukt fra konflikten i Tigray-regionen nordøst i nabolandet Etiopia, ifølge sudanske tjenestepersoner.

Mer enn 6.000 har allerede krysset grensa fra regionen, og Sudans statlige nyhetsbyrå SUNA siterer uidentifiserte tjenestepersoner på at 200.000 etiopiere ventes å gjøre det samme i dagene som kommer.

FNs humanitære personell sliter med å få tilgang til regionen.

Det har oppstått lange køer utenfor brødbutikker i Tigray, og lastebiler fylt opp av forsyninger står fast på grensa, ifølge lederen for FNs humanitære innsats i Etiopia.

– Vi ønsker humanitær tilgang så fort som mulig. Det er umiddelbare behov for drivstoff og mat, sier Sajjad Mohammad Sajid til AP.

Ifølge ham har opptil 2 millioner mennesker i Tigray det «veldig, veldig tøft». Blant dem er hundretusenvis som er internt fordrevet, ifølge Sajid.

Nesten 900 av FNs hjelpearbeidere er sammen med andre hjelpeorganisasjoner fast i regionen, med svært begrensede muligheter til å kommunisere med omverden. Flyplassene i Tigray er stengt, veier er sperret, nettilgangen er kuttet og flere banker er ute av drift.

Det har gått en uke siden Etiopias fredsprisvinnende statsminister Abiy Ahmed innledet en militæroffensiv etter at opprørere angivelig angrep en militærbase i Tigray.

Abiy står fast ved at det ikke vil være forhandlinger med den regionale TPLF-regjeringen og sentralregjeringen i hovedstaden Addis Abeba, før regjeringen, som er dominert av Tigray-folket, er fjernet.

– Operasjonene vil bli avsluttet så snart den kriminelle juntaen er avvæpnet, en legitim administrasjon i regionen er gjeninnsatt og de som er på flukt, er blitt pågrepet og stilt for retten, sa han mandag.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.