Opprørsmilitsen RSF i Sudan sier den har «befridd» byen Sangar. I praksis betyr det at folk er bestjålet til benet og pasienter og helsepersonell er tatt som gisler på et lokalt sykehus. Sudan faller fra hverandre.

Det meldes om harde kamper i Singa sørøst i Sudan. Øyenvitner forteller om grove overgrep og omfattende plyndring. Tusenvis er på flukt.

Innbyggere sier at det lørdag raste kamper i bygatene, og at mange fikk panikk og la på flukt. Singa er den viktigste byen i delstaten Sennar, som allerede huser over én million fordrevne fra andre steder i landet.

Meldinger i sosiale medier viser tusenvis av mennesker som flykter i kjøretøy og til fots. Mange av dem skal ha søkt tilflukt på østsiden av elven Den blå Nilen, forteller øyenvitner til nyhetsbyrået AFP.

– Stjeler biler og mobiler

Innbyggere melder også at opprørere har plyndret boliger og butikker og beslaglagt private biler, mobiltelefoner, smykker og andre verdigjenstander.

– De gjorde det de gjorde i Khartoum og andre byer. Mange mennesker ble drept, såret og pågrepet, sier Abdel-Rahman al-Taj, som kommer fra byen, men som lørdag flyktet sørover til provinsen Den blå Nilen.

Opprørsmilitsen Rapid Support Forces (RSF) hevder på X/Twitter at de har «befridd» byen etter å ha inntatt det militære hovedkvarteret i byen.

Sykehus

Et menneskerettssenter i Sennar opplyser til nyhetsbyrået AP at RSF angrep Singa Educational Hospital og pågrep mange pasienter og ansatte, hvorpå de ble brukt som «menneskelige skjold».

Krigerne skal ha gjort sykehuset om til et militært senter, noe gruppen påpeker er et klart brudd på internasjonal lov.

RSF har erobret store deler av landet og retter seg nå inn mot storbyen Port Sudan der regjeringen og internasjonale organisasjoner holder til.

Etter RSFs siste framgang kontrollerer militsen mesteparten av hovedstaden Khartoum, delstaten Al-Jazira sentralt i landet, den enorme Darfur-regionen i vest og mye av delstaten Kordofan i sør. RSF beleirer også storbyen El-Fasher, som er den viktigste byen i Nord-Darfur.

Krigen i Sudan startet i mars i fjor da en maktkamp mellom landets to mektigste generaler endte i full krig. Krigen har utløst en av verdens verste humanitære kriser. Titusener er drept og faren for hungernød er stor. 26 millioner av landets 48 millioner innbyggere er i en situasjon der de risikerer akutt matmangel, ifølge FN.

Over 14.000 mennesker er drept og 33.000 såret, ifølge FN-tall, men menneskerettsaktivister mener at de reelle tallene kan være langt høyere.(NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.