Afghanistans økonomi har gått gjennom en dramatisk nedgang siden Taliban kom til makten i fjor, heter det i en FN-rapport.

Før Taliban tok makten i august 2021 var den afghanske økonomien allerede svært liten, med et brutto nasjonalprodukt (BNP) på rundt 20 milliarder dollar. Men i løpet av det siste året er BNP redusert med rundt 5 milliarder dollar, ifølge FN.

– Det er omtrent verdien av ti års oppsamlede eiendeler og formue som nettopp gikk tapt på ti måneder, sa Kanni Wignaraja, direktør for FNs utviklingsprogram (UNDP) på en pressekonferanse onsdag.

– En så dramatisk kollaps har vi ikke vært vitne til noe annet sted i verden, sier hun.

Matpriser opp 35 prosent

Prisen på mat har siden august 2021 steget med 35 prosent. De fleste afghanere bruker rundt 60 til 70 prosent av inntekten sin på mat og drivstoff, sier Wignaraja.

Afghanistan er blant verdens fattigste land og ifølge den ferske FN-rapporten lever 95 til 97 prosent av befolkningen i fattigdom. Det er en økning på 70 prosent siden i fjor.

22 millioner trenger hjelp

Rapporten tegner opp et bekmørkt bilde av den økonomiske situasjonen i landet. Bank- og finanssystemene har kollapset, og innen midten av 2022 hadde 700.000 jobber gått tapt, de fleste blant kvinner. Et av fem barn står i fare for alvorlig underernæring, særlig sør i Afghanistan, heter det videre.

UNDPs representant i landet sier at humanitær hjelp ikke er nok for å kompensere for den økonomiske kollapsen, og legger til at antall afghanere som trenger hjelp, har økt fra 19 millioner til 22 millioner mennesker de siste 14 månedene.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Kjøp boken fra Document Forlag!

Kjøp «Klanen» her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.