Palestinere jubler ved en ødelagt israelsk tanks (Merkava-typen) ved Gaza-stripen. Foto: AP Photo/Hassan Eslaiah

At israelske sikkerhetsmyndigheter ikke har greid å stanse Hamas, omtales som en enorm tabbe av den svenske Midtøsten-eksperten Anders Persson.

Den svenske universitetslektoren befinner seg i Jerusalem og fortalte til svenske medier lørdag om kaos og forvirring etter at Hamas hadde innledet et massivt angrep på Israel.

Det oppgis store antall døde og sårede som følge av angrepene flere steder i landet. Det meldes om rene krigshandlinger, der også israelske stridsvogner er ødelagt, se bilde over.

Den israelske Merkava-tanksen regnes som en av verdens beste og mest avanserte. Nå står den rykende og ødelagt etter palestinske angrep, det er et talende bilde på alvoret og omfanget av hva som foregår.

NTB-TT melder om saken.

– Det store med dette er at Hamas har infiltrert Israel med militært personell, med jeeper og det man kaller gliders, altså en type seilfly, og at det pågår gatekamper i byer i Sør-Israel. Jeg har aldri sett noe lignende, sier Anders Persson til Sveriges Television.

Ifølge Persson virket det som om israelske sikkerhetsmyndigheter ble tatt fullstendig på sengen av angrepet. Dette til tross for at Israel er et land som har lært seg til å leve med konstante trusler fra omkringliggende, aggressive naboer.

– Det er en enorm tabbe av den israelske sikkerhetsmyndigheten at den ikke har lyktes med å stanse Hamas, sier Persson til nyhetsbyrået TT.

Lenge gikk de første meldingene fra israelske medier ut på at én kvinne skal ha blitt drept og flere andre var såret. Etter hvert kom det oppdateringer med at flere var drept og at hundrevis av israelere er såret. Forskeren tror tallene kommer til å stige.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu fra partiet Likud er i stor grad valgt for at han lover å ivareta landets sikkerhet. Et slikt angrep som det man nå ser, kan således oppfattes som en stor ripe i lakken for Netanyahu.

Hamas må ha foretatt omfattende forberedelser over lang til for å kunne utføre et så stort angrep, og som Persson påpeker, virker Israel tatt på sengen.

Dette skjer på Netanyahus vakt, og det er nettopp slike hendelser han er valgt for å forhindre.

Det kan gi politiske ringvirkninger i landet, når denne krigen er over.

Les også: 

Israelske aviser: Hundrevis av ofre etter palestinske angrep

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.