Christian Tybring-Gjedde. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Norge må stanse u-hjelpen til Kina. En av verdens største økonomier får klare seg selv, mener Christian Tybring-Gjedde.

Norge ga 94,2 millioner kroner i bistand til Kina i 2018.

– Det er beskrivende for norsk bistand når store summer utbetales til et land mange mener snart vil ta igjen USA som verdens mektigste, sier Tybring-Gjedde, Frps utenrikspolitiske talsmann.

På ti år har Norge gitt mer enn en milliard kroner til Kina i såkalt «bistand» til diverse formål, skrev Document forrige uke. Tybring-Gjedde tror folk reagerer på pengebruken.

– Folk blir veldig overrasket, og så blir de forbanna, rett og slett. De er lei en utvikling hvor det internasjonale overstyrer det nasjonale.

Tybring-Gjedde antar at noe av Kina-bistanden går til uigurene, noe som har potensiale til å forsure Norges forhold til Kina.

– Det er viktig at vi som et lite land ikke blander oss unødvendig inn i konflikter vi ikke har noe med å gjøre, og ikke har forutsetninger for å skjønne noe av. Dette har historiske røtter, sikkert hundre år bak i tid, og så kommer vi med vår pengekasse og tror at vi skal drive sånn global Bør-Børson-virksomhet.

Stortingsrepresentanten har spurt utviklingsministeren om han vil fortsette å gi bistand til Kina slik situasjonen har utviklet seg. Korona-krisen har tydeliggjort viktigheten av at vi nå må få mer realisme inn i bistandspolitikken, sier Tybring-Gjedde.

– Jeg tipper svaret fra bistandsministeren vil være at om vi trekker oss ut, vil ikke kinesiske myndigheter hjelpe dem. Det er en naiv, norsk måte å tilnærme seg globale probemstillinger på.

Frps utenrikspolitiske talsmann viser til at Kina har blitt en militær og teknologisk supermakt som stadig øker sin innflytelse på ulike kontinenter. Fremtidsplanene er svært ambisiøse, og det kinesiske infrastrukturprosjektet Belt and Road Initiative involverer mer enn seksti land og vil koste Kina enorme summer i årene som kommer.

– Det fremstår urimelig at norske skattebetalere skal gi penger til prosjekter i verdens nest mektigste land, særlig i en situasjon der norsk næringsliv er i krise som følge av korona-viruset, sier han.

Coronaviruset har ført til at Norge nå er i en annen situasjon enn for bare få måneder siden, påpeker Tybring-Gjedde, som mener dette må få konsekvenser for norsk bistandspolitikk.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.