Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde (begge FrP) under debatten om at Norge må utrede muligheten for å signere atomvåpenforbudet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

FrPs Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde tror ikke det kommer til krig mellom USA og Iran, men skjer det, mener de Norge bør støtte USA.

– Norge skal alltid være forberedt på å bistå USA. Det må vi alltid være, selv om det nå er en hypotetisk situasjon, sier FrPs tidligere justisminister Per-Willy Amundsen, som nå sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, til Klassekampen.

FrPs utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde sier han vil ha sympati med USA om de gjengjelder et iransk angrep.

– USA kan ikke akseptere å bli ydmyket igjen, sier han.

Amundsen har liten tro på atomavtalen med Iran, som USA trakk seg ut av, og mener Norge bør knytte seg nærmere til USA enn til EU.

– Det er mye som tyder på at Norge dessverre har vært på feil side hva gjelder evnen til å avsløre Iran-avtalen. Vi har vært mer opptatt av våre europeiske venner enn å stå sammen med USA, sier han.

Både når det gjelder støtte til et amerikansk angrep mot Iran og foretrukket alliansepartner, skiller FrP seg her fra regjeringspartner Høyre.

Ingjerd Schou (H) i utenriks- og forsvarskomiteen sier at Norge må lene seg tettere på EU.

– Norge er tjent med å samordne vår politikk med andre europeiske land, særlig med EU, sier hun.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.