Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Hva skjer i Fremskrittspartiet etter det dårlige valgresultatet? På et gruppemøte i partiet sist onsdag skal det ha gått hett for seg, med en tøff debatt om partiets videre klimapolitikk. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde sto igjen sentralt i uenigheten. Det skal ha blitt slått i bordet så det smalt.

Det er TV2 som kan fortelle om en opphetet diskusjon på et gruppemøte i Fremskrittspartiet. Temaet for møtet skal blant annet ha vært det utilfredsstillende resultatet ved kommunevalget i høst, og hva dette bør ha å si for partiets klimapolitikk fremover.

Høy temperatur

Det ble ingen vanlig, jovial hyggekveld mellom partikamerater.  TV2 beretter at «temperaturen steg i taket» under møtet.

«Flere påpekte at partiet ikke har gode nok svar i klima- og miljøsaken, og at FrP ble borte da dette ble diskutert i valgkampen», skriver TV2 i sin artikkel.

Nettopp klima og miljø var kilden til den høye temperaturen som angivelig skal ha oppstått.

Ifølge TV2 skal partiets klimapolitiske talsperson, Gisle Meininger Saudland, ha sagt at det ikke går an å si at man ikke tror på menneskeskapte klimaendringer, og sammenliknet det med å tro at jorden er flat. Samtidig tok han til orde for at partiet bør fornye sin klimapolitikk.

Uenighet om klimastandpunktet 

Dette står i sterk kontrast til de holdninger sentrale partirepresentanter som blant andre Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde  ved gjentatte anledninger har gitt uttrykk for i klimaspørsmålet. De har ønsket å profilere FrP med et klimastandpunkt som skiller seg fra det samtlige av de øvrige stortingspartiene står for.

Der de andre partiene mer eller mindre slavisk og ukritisk følger direktivene fra FNs klimapanel, har Hagen, Tybring-Gjedde og andre i FrP stilt seg tvilende til en del av de «sannheter» som kommer derfra.

Under møtet onsdag ga sentralstyremedlem Christian Tybring-Gjedde uttrykk for at han ikke gadd å høre på dette fra Gisle Meininger Saudland, og forlot møtet i sinne, forteller TV2.

«Ifølge kilder slo han hånden i bordet, og flere forsøkte å få ham til å bli.»

-En misforståelse

Selv avviser imidlertid Tybring-Gjedde denne beskrivelsen av det som skjedde på møtet. Han hevder at han forlot gruppemøtet på grunn av en misforståelse, ikke på grunn av sinne.

Tybring-Gjedde er ordknapp når han blir bedt om ytterligere kommentarer:

«Det er ingenting mer å si. Gisle og jeg har avklart misforståelsen», opplyser han i et svar til TV2.

Forklaringen om at det har oppstått en misforståelse mellom fløyene, støttes av klimapolitisk talsperson Gisle Meininger Saudland:

«Jeg tror på menneskeskapte klimaendringer, og vi diskuterte klimapolitikk. Jeg og Christian har ingenting usagt og jeg tror mye beror på en misforståelse», sier han.

TV2 forteller at de har kilder på at debatten om partiets tilnærming til klimapolitikken er i ferd med å tilspisse seg.

Særlig skal mange av de unge i partiet ha et ønske om å la FrP bli nok et «klimaparti», og slutte seg lydig til det koret alle de andre partiene nå samstemt (og mollstemt) synger i.

Samme parti? 

Men også andre enn Hagen og Tybring-Gjedde er kritiske til en slik utvikling.

«I september var det partikollegene Per-Willy Amundsen og Åshild Bruun-Gundersen som var i konflikt om klima og Gretha Thunberg, opplyser Tv2.»

«Da anklaget Per-Willy Amundsen Åshild Bruun-Gundersen for å være feig, og skrev at det er vanskelig å forstå hvordan de to kan være i samme parti.»

Partileder Siv Jensen har heller ikke vært utpreget tydelig i sine uttalelser i klimasaken i det siste, selv om hun ved enkelte anledninger har uttrykt at hun er «opptatt av å redusere klimagassutslippene».

Hun er kanskje på vei inn i en lune, trygge klimafolden sammen med Erna, Trine, Jonas, Audun og alle de andre?

Partiet kan ha et par tøffe avklaringsrunder foran seg.

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂