FrP sliter på meningsmålingene. Nå vil unge i partiet ta et oppgjør med «det gamle» FrP. De vil ha mer liberalisme, mindre islamkritikk og mer fokus på klimakrise. Høres det ut som en vinneroppskrift for Frp? Eller politisk selvmord?

På en meningsmåling gjengitt i Aftenposten denne uken, havner FrP på stusselige 8,6 % oppslutning.

En annen måling i  VG  gir 11,9 % av velgerne, heller ikke det jubeltall for et parti som tidligere har hatt langt større oppslutning.

Tendensen har gått nedover i lengre tid, og det er naturlig at ulmer i partiet.

Christian Tybring-Gjedde foreslo tidligere i høst  at partiet burde endre seg i retning av en tydelig nasjonalkonservativ profil, og gi slipp på den liberalistiske linjen som har vært ført de senere år.

Han fikk imidlertid ingen støtte i partiet for disse tankene, og måtte pent legge den «nasjonalkonservative» visjonen på is.

Men nå murres det også i den andre enden av partiet. De unge, liberale med utspring i partiets ungdomsorganisasjonen Fpu har intet  ønske om å gjøre partiet mer konservativt. Tvert imot vil man bli enda mer liberalistiske, og i praksis nærme seg de øvrige partiene.

«På felgen»

I et innslag på TV2  uttaler Herman Fåne i Fpus fylkesstyre i Oslo at man må tenke helt annerledes fremover.

«Nå kjører vi på felgen», sier Fåne. Han vil at partiet skal bli mer urbane, liberale og moderne. Ikke minst vil han løfte partiet i Oslo , der man  gjorde et elendig valg i høst, med kun 5,3 % velgerstøtte.

Det er spesielt ett spørsmål han er opptatt av, og som han synes partiet bør fronte vesentlig sterkere:

«Klimakrisen er viktig, og noe man må ta på alvor» sier Fåne.

Dette lyder ikke umiddelbart som en utpreget original sak å satse på når man søker nye ideer. Tvert imot kan det oppfattes som et ønske om å «bli som de andre». Er det en vinneroppskrift?

«Henger igjen i fortiden» 

Politisk har Herman Fåne har lite til overs for sine eldre partikolleger i Oslo, Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde. De to har som kjent uttrykt skepsis til den offisielle klimapolitikken.

«De er dyktige politikere, men de henger litt igjen i fortiden», mener Fåne.  Han tror det er skadelig for partiet å markere seg på et område s innvandring.

«Jeg skjønner godt at mange er ikke vil stemme på FrP når vi har islamkritiske holdninger, og snakker om hijab, niqab og burka », sier Fåne.

 

Han mener også at partiet må tilpasse seg folks engasjement for klimaet, og at FrP dermed må ta avstand fra de synspunkter blant annet partiveteranene Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde har i denne saken.

«Jeg mener at det å ikke tro på klimaendringer er bakstreversk», erklærer Fåne.

«Også vi må ha klimaløsninger, spesielt nå som klima er så i vinden. Frp trenger fornyelse, og det håper jeg kommer snart», avslutter Herman Fåne i Fpu, i intervjuet med TV2.

Hva er et politisk parti?

Det kan virke som om Fåne ser på et parti som en form for salgsorganisasjon, der det handler om å hele tiden tilpasse seg og sine produkter til markedet. Punkt 1: Sjekk hva et flertall av velgerne mener. Punkt 2. Innta samme meninger som dem. Det skaper «politisk salg».

Hvis det eneste målet med et politisk parti var å få valgt inn representanter, kunne dette saktens være en forståelig strategi. Da ser man på et parti som en sysselsettingsoperasjon for de involverte i organisasjonen.

Men kan virkelig et ærlig og troverdig parti ha som strategi å justere sine standpunkter etter «hva som er i vinden» blant velgerne i øyeblikket? Det er jo den fullkomne opportunisme. Er ikke hele hensikten med et politisk parti å vinne velgere for partiets ideologi og ståsteder, gjennom godt politisk arbeide og god argumentering over tid? Er det ikke det politikk handler om?

Hva med å skifte parti?

Man kan et øyeblikk undres på hvorfor Fåne og visse andre overhodet har havnet i Frp, når de er uenige i hva partiet står for på et grunnleggende saksområde som for eksempel innvandringspolitikken. Hvis Fåne vil fjerne partiets «islamkritikk», hva vil han innføre i stedet? Et Frp som omfavner islam? Hva blir igjen av partiets profil?  Hvem skal egentlig stemme på Frp da, og hvorfor?

Er det ikke rett og slett bedre at Fåne og hans meningsfeller i Fpu går til et annet parti som står for det de ønsker å innføre i FrP? Venstre eller SV kan kanskje være gode alternativer? Kanskje MDG, om «klimaet er så viktig»?

Av og til må en politiker erkjenne at man ikke lenger føler seg hjemme i sitt parti. Da er det mest logiske at man skifter parti, som Paul Chaffey, Erik Solheim, Raymond Johansen og andre har gjort tidligere. Det er antagelig en bedre løsning enn å forsøke å få ens opprinnelige parti til å skifte politisk fundament.

Mye tyder på at Frp nå etter høstens valg kan trenge noen runder på kammerset «for å finne seg selv».

Men Fånes forslag høres mer ut som en strategi for partiets selvmord enn for ny vekst.

Forhåndsbestill boken her til spesialpris!


Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂